Abdullah bin Selam, İslam’ın ilk dönemlerinde yaşamış bir sahabedir. İslam’ın yaygınlaşması ve Müslümanların artmasıyla birlikte pek çok kişi, yeni inançlarından ziyade kendi çıkarlarına daha fazla önem vermeye başlamıştır. İşte bu dönemde Abdullah bin Selam’ın münafık olduğu iddiası ortaya atılmıştır.
Münafıklar, dışarıdan İslam’a inandıklarını gösteren ancak aslında içtenlikle inanmayan kişilerdir. Onlar, Müslüman toplumun içine sızmış, İslam’ın yayılmasına engel olmak için çaba sarf eden kimselerdir. Bu yüzden Abdullah bin Selam’ın da münafık olduğu düşünülmüştür.
Ancak bu iddia, tarihçiler tarafından tamamen doğru olmadığı düşünülmektedir. Abdullah bin Selam, İslam’a gönülden inanan ve peygamberimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v.) övgüsünü kazanmış bir kişidir. İslam’ı doğru anlamış ve yaşamış olmasıyla tanınır.
Abdullah bin Selam, Yahudi bir rahipken İslam’a dönüş yapmıştır. İslam’ın öğretilerine inanırken, Yahudilikten dönme kararı, Yahudiler arasında soru işaretleriyle karşılanmıştır. Bu nedenle bazı Yahudiler, onun münafık olduğunu iddia etmişlerdir.
Ancak Abdullah bin Selam’ın geçmişi ve İslam’ı benimseme süreci derinlemesine incelendiğinde, onun samimi bir Müslüman olduğu anlaşılmaktadır. Kuran’ı kerimde de Allah, münafıkları açıkça eleştirmiş ve onları inkar edenleri desteklemiştir. Abdullah bin Selam ise açıkça İslam’ı benimsemiş, Müslüman toplumun değerlerine uyarak yaşamıştır.
Sonuç olarak, Abdullah bin Selam’ın münafık olduğu iddiası doğru değildir. Onun İslam’ı doğru anlamış ve yaşamış bir sahabe olduğunu söylemek yanlış olmaz. İnsanların geçmişleri hakkında yanlış yargılara varmak yerine, onları eylemleriyle ve içtenlikleriyle değerlendirmek gerekir. Abdullah bin Selam da bu şekilde değerlendirildiğinde, İslam inancına bağlı bir Müslüman olarak anılmayı hak eden bir kişidir.
Abdullah bin Übeyy, münâfıkların reisi iken, oğlu Abdullah son derece samimi ve müttaki bir Müslümandı. Bu, “Ölüden diriyi, diriden ölüyü çıkaran.” Cenâb-ı Hakk’ın kudret ve hikmetinin bir tecellisi idi. Baba münafıkların reisi, oğul mücahid bir Müslüman.2 Haz 2006
Abdullah bin Ubeyy; Münafık denildiğinde akla ilk gelen, münafıkların lideri olarak tarihe geçen ve hakkında birçok ayetin indiği, onun şahsı ve yandaşları üzerinden bütün Müslümanlara bilgilerin verilip, dikkatli olmaları için uyarıldığı bir şahıs olması açısından incelenmeye değer bir kişiliktir.
Medine münafıklarının başı Hazrec kabilesinden Abdullah bin Ubey bin Selûl’dür. Bunun dışında Hazrec kabilesine mensup başlıca münafıklar Adiy bin Rabia, Suveyd, Zeyd bin Amr, Ukbe bin Kadim idi. Evs kabilesine mensup bazı münafıklar ise Celes bin Suveyd, Haris bin Osman, Hâtıb ve Ebu Habibe bin Ez’ar’dı.27 Eki 2018
Bu çalışma yüzyıllar öncesinin Medine’sinde yaşayan, hicret gerçekleşince si- yasî nüfuzunu kaybettiği için nifaka bürünen münafıkların elebaşısı Abdullah b. Übeyy’i kapsamaktadır.
Yâ Mâlikel mülk Yâ zül celali vel ikram olarak 1100 defa okunması halinde her muradına ve tüm maksadına nail olur.Allahü Tealanın Lûtf-u keremine kavuşur.hiç olmazsa hergün 100 defa okunmaya devam edilmelidir. Malikül Mülk Allah Teâlâ mülkün sâhibi ve hükümdârıdır. Dilediği gibi tasarruf eder.5 Nis 2023
Ya Rab, Ya Hayyü, Ya Kayyûm Ya Zel Celali vel- İkram * Allah’ım * Bize helâl rızık ver Eğer rızkımız semada ise onu indir * Eğer yerde ise onu çıkar, Uzakta ise onu yaklaştır, Yakın ise kolaylaştır. * Az ise çoğalt, Çok ise onu bereketlendir…10 May 2020
“Yâ Zül Celâli vel ikram” Namaz secdesi yapar gibi secdeye gidilir ve secdede 21 defa ” “Yâ Zül Celâli Vel ikram” Okunur. Okuma sonunda istediği şeyi açıkça Mevl’dan istenir de ve bu işleme her gün devam edilirse inşallah isteği yerine gelir.15 Mar 2022
Zül-Celal Vel İkram zikri kısmet açılması için, herkes tarafından sevilmek için, meslekte ilerlemek için, geçim sıkıntısı çekmemek için okunacak bir esmadır.25 Ağu 2023
2-) Rahman suresi 78. ayet تَبَارَكَ اسْمُ رَبِّكَ ذِي الْجَلَالِ وَالْإِكْرَامِ Okunuşu : Tebârakesmu rabbike zîl celâli vel ikrâm(ikrâmi). Anlamı : Celâl ve İkram Sahibi Rabbinin İsmi Mübarek’tir (Çok Yüce’dir).17 Haz 2018
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…