Abdülkadir Geylani, tasavvufun büyük isimlerinden biri olarak kabul edilen ve müridleri tarafından Seyyid olarak anılan bir İslam alimidir. Fakat, günümüzde tartışmalı bir konu olan Seyyid unvanıyla ilgili olarak bazı görüş ayrılıkları bulunmaktadır.
Abdülkadir Geylani’nin Seyyid olduğunu iddia edenler, onun Peygamber Efendimizin soyundan geldiğini ve bu nedenle Seyyid unvanını hak ettiğini savunurlar. Onlara göre, Geylani’nin soy ağacı incelendiğinde Hz. Ali ile bağlantılı olduğu görülecektir. Bu nedenle, Seyyid unvanı ona verilmiştir. Ayrıca, Geylani’nin kendisi hakkında söylediği bazı sözlerde de bu iddia desteklenmektedir.
Ancak, Abdülkadir Geylani’nin Seyyid olduğunu reddeden birçok tarihçi ve araştırmacı da bulunmaktadır. Bu görüşe göre, Geylani’nin soy ağacında Seyyidlikle bağlantılı herhangi bir kanıt bulunmamaktadır. Onlara göre, Seyyid unvanı, genellikle peygamber soyundan gelmediğini iddia eden birçok kişi tarafından da kullanılmaktadır. Bu nedenle, Geylani’nin Seyyid olması için somut kanıtlarının olması gerekmektedir.
Bu tartışmaların ardında ise aslında daha büyük bir sorun yatmaktadır. Seyyid unvanının önemli bir statü sembolü olduğu ve bu nedenle bazı kişiler tarafından sahte unvanlar elde etmek için kullanıldığı bilinmektedir. Bu durum, İslam dünyasında pek çok kişiyi rahatsız etmekte ve tarihçilerin bu konuda daha fazla araştırma yapmasını teşvik etmektedir.
Sonuç olarak, Abdülkadir Geylani’nin Seyyid olup olmadığı hala belirsizliğini korumaktadır. Her iki görüşe de saygı duyulmalı ve tartışmalara daha fazla kaynak bulununcaya kadar sonuç çıkarılmamalıdır.
Şeyh Abdülkadir Geylani olarak bilinen Kürt âlim Muhyiddin Ebu Muhammed Abdulkadir b. Ebi Salih Musa Zengidost Geylani, 1077 yılında dünyaya geldi.5 Haz 2017
Orada, her gece bu duayı okuyan kimsenin manevî kazancından bahsedilir. Önce Besmelenin ebced değeri olan yedi yüz seksen altı (786) defa besmele okunur, ardından Muhammed isminin ebced değeri olan yüz otuz iki (132) defa Peygamberimiz Hz. Muhammed’e salavat getirilir.22 Ara 2020
Abdülkadir Geylani, 1166’da Bağdat’ta vefat etti. Türbesi Bağdat’tadır. Muhyiddîn, Kutb-i Rabbânî, Kutb-i a’zam, Gavs, Gavs-ül a’zam, Sultân-ul-evliyâ (evliyaların sultanı) olarak da anılır.
Abdülkādir-i Geylânî, Bağdat’a gittiği zaman mensup olduğu Şâfiî mezhebini bırakarak mizacına daha uygun gelen Hanbelî mezhebine girmiş, bununla birlikte hayatının sonuna kadar her iki mezhebe göre fetva vermiştir.
Sanat, edebiyat gibi alanlarda ortaya konulan pek çok yazılı eser çoğaltılarak insanların beğenisine sunulmaktadır. Çoğaltılan bu eserler şimdilerde dergi olarak bilinirken, eski zamanlarda mecmua olarak ifade edilmekteydi.2 Haz 2021
Derginin başyazıları başlangıçta Yahya Saim ve Hasan Âli (Yücel), daha sonra düzenli olarak Mehmed Mesih tarafından kaleme alınmıştır. Manzumeleriyle beraber dergide en fazla imzası bulunan Mehmed Mesih’in “Millî Mecmua’nın İki Haftası” başlıklı aktüel haber ve yorum sayfalarının da yazarı olduğu anlaşılmaktadır.
MECMUA, açık erişimli bir dergidir. Açık erişim, tüm içeriğin kullanıcıya veya kurumuna ücretsiz olarak serbestçe erişilebileceği anlamına gelir.
Falih Rıfkı’nın Yeni Mecmua’nın tekrar yayını üzerine yazdığı makalesinde ifade ettiği gibi, bu felaketli hava bir süre sonra dağılır.
İstanbul’da Yeni Mecmua adıyla biri Mehmet Talat, diğeri A. Cemal tarafından iki ayrı dergi çıkarılmıştır. Bunlardan ilki, Ziya Gökalp’ın öncülüğünde İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin maddî desteğiyle 12 Temmuz 1917’de haftalık olarak yayımlanmaya başlanmıştır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…