Eyüp Sultan, İslam peygamberi Hz. Muhammed’in sahabesi olmadığı için sahabe sayılmaz. Sahabe, Hz. Muhammed’in yaşadığı dönemde onun yanında bulunmuş, ona inanmış ve Müslüman olmuş kişilere verilen isimdir. Hz. Muhammed’in sahabesi, onunla birlikte Mekke’de doğup büyümüş ve sonraki dönemde Medine’ye göç etmiş olan kişilerdir.
Eyüp Sultan, Hz. Muhammed’in yaşadığı dönemde yaşamış olan bir Hristiyan kökenli bir kişidir. Eyüp Sultan’ın, sürekli olarak İslam peygamberi Hz. Muhammed’in yanında bulunmuş ve ondan öğütler almış olması mümkün değildir. Buna rağmen Eyüp Sultan, İslam’ı kabul etmiş ve Müslüman olmuştur.
Eyüp Sultan’ın Müslüman olması, özellikle İstanbul’un fethinden sonra Türk topraklarında İslam’ın yayılması sürecinde gerçekleşmiştir. İstanbul’un fethinden sonra, Osmanlı hükümdarları ve ordu komutanları tarafından Eyüp Sultan’ın türbesi önemli bir ziyaret ve ibadet noktası haline getirilmiştir. Bu sayede Eyüp Sultan’ın adı ve hikayesi Türk toplumu tarafından tanınmış ve sevgiyle anılan bir kişi haline gelmiştir.
Eyüp Sultan’ın türbesi, günümüzde hala İstanbul’un Eyüp semtinde bulunan ve birçok Müslümanın ziyaret ettiği önemli bir mekandır. Her yıl binlerce kişi, Eyüp Sultan’ı ziyaret etmek ve onun mukaddes ziyaret noktasında dua etmek için türbesine gelmektedir.
Sonuç olarak, Eyüp Sultan Hz. Muhammed’in sahabesi değildir. Ancak İslam’ı kabul etmiş ve Müslüman olmuş önemli bir kişidir. Onun adı ve hikayesi, Türk toplumu tarafından değer verilen ve sevgiyle anılan biri haline gelmiştir. Eyüp Sultan’ın türbesi, hala günümüzde önemli bir ziyaret noktasıdır ve birçok kişi için mukaddes bir yerdir.
Ebu Eyyûb el-Ensarî nin kabri neden istanbul’da?
Kendisi sağlıklı olan herkesin Allah yolunda savaşa katılması gerektiğine inanıyordu. 90’lı yaşlarında katıldığı ikinci İstanbul kuşatması sırasında ölmüştür. Vasiyeti üzerine İstanbul surlarının dibine gömüldüğü söylenir. İstanbul’un Fethi’den sonra Akşemsettin keşif yoluyla mezarını buldu.
Eyüpsultan neden önemli?
İlçe ismini, sınırları içinde türbesi bulunan Ebu Eyyûb el-Ensarî’den almaktadır. İstanbul’un Fethinden sonra Türklerin sur dışında kurduğu ilk yerleşim merkezi olan Eyüpsultan’da başta Eyüp Sultan Camii olmak üzere Osmanlı döneminden kalma çok sayıda tarihi eser mevcuttur.
Eyüpsultan Hazretleri kim?
Ebu Eyyub El Ensari, doğum adı Halid bin Zeyd bin Kuleyb (Arapça: أبو أيوب الأنصاري; ö. 672 veya 674), Hicret’ten sonra Halife Muhammed’i Medine’deki evinde konuk eden ve Türkiye’de “Eyüp Sultan” olarak tanınan kişidir.
Eyüp Sultanın hocası kimdir?
Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u feth ettikten hemen sonra Hocası Akşemseddin’den Eyyûb el Ensari’nin (ra) kabrini bulmasını istedi. Akşemseddin keşf yolu ile gece ışık topunun indiğini gördüğü mevkii, kabrin yeri olarak gösterdi.9 Ağu 2019