Râ harfi kaç yerde hem ince hem kalın okunur?

Türk alfabesinde yer alan birçok harf hem kalın hem de ince olarak okunabilmektedir. Bunlardan biri de “R” harfidir. Râ harfi, bazı durumlarda ince seslemeyle, bazı durumlarda ise kalın seslemeyle okunabilmektedir.

Râ harfi ile ilgili okuma farklılıkları, ünlü harflerin bulunduğu kelimelerde ortaya çıkar. Örneğin, “rahat” kelimesinin kökünde yer alan “R”, kalın olarak seslendirilirken “ah” ünlüsü ince olarak telaffuz edilir. Bu durumda, Râ harfi hem kalın hem de ince okunmuş olur.

Diğer bir örnek olarak, “kara” kelimesi verilebilir. Burada da “R” harfi kalın seslemeyle ve “a” ünlüsü yine ince seslemeyle okunur. Yani, Râ harfi bu kelimenin kökünde hem kalın hem de ince okunur.

Ancak, Râ harfi genellikle yer alacak harften önceki ünlünün kalınlığına bağlı olarak okunur. Türkçe’de kalın ünlüler “a, ı, o, u” iken, ince ünlüler ise “e, i, ö, ü” şeklindedir. Dolayısıyla, Râ harfi de yer alacağı ünlünün kalınlığına göre seslendirilir.

Sonuç olarak, Râ harfi hem ince hem de kalın olarak okunabilen bir harftir. Bu durum, kelimelerde yer alan ünlü harflerin kalınlığına bağlı olarak değişmektedir. Türk alfabesinde bu tarz seslenme farklılıkları bulunmaktadır. Ancak, genel olarak Râ harfi yerine göre kalın, yerine göre ince olarak okunur. Bu durum, Türkçe dilinin karmaşık yapısından kaynaklanmaktadır. Bu büyüleyici olanlar hem ince seslemeyle beraber, hem de kalın bir seslemeyle beraber farklı bir biçimde doğru, Türk dili için özel olan fark edici özelliktir. Bu konu ile ilgili olarak, TDK’da kaynak bilgisi öğrenilebilir ve daha geniş bir kapsamda Türk alfabesine ve seslere genel bir bakış sağlayan kaynaklara başvurulabilir.

Râ nın hükmü nedir?

5-Râ sakin ma kabli meksur olup”ra”dan sonra esreli olmayan kalın harf gelirse”ra kalın okunur.

Hükmür ra ne demek?

HÜKMÜR-RA ( RA’nın HÜKÜMLERİ ): Ra’nın on iki (12) hali vardır. Bu on iki halin beşi kalın, dördü ince, üçü ise hem ince hem kalın okunur. NOT: Bu durumdaki harf-i isti’lanın meksur olmaması da şarttır. Şayet meksur olursa o zaman hem kalın, hem ince okumak caiz olur.9 Ağu 2016

Hükmü râ kalın nedir?

Ra harfi sakin, kendinden önceki harf üstün veya ötreli olursa kalın okunur. (مَرْيَمُ – فَانْظُرْ) gibi. Ra harfi ve önceki harf sakin, daha önceki harf üstün veya ötreli olursa kalın okunur.

Râ harfi ne anlama gelir?

Türk alfabesinde yirmi birinci sırada yer alan râ Fenike alfabesiyle ebced tertibinin yirminci harfi olup sayı değeri 200’dür. Fenike dilindeki adı rostur (res, Ar. re’s), Ârâmîce ve İbrânîce’ye res (reş), Yunanca’ya rho, Arapça’ya râ olarak geçmiştir. Bu kelimelerin hepsi “baş” anlamındadır.

Leave a Comment