Okka ve arşın nedir?

Cumhuriyetten önce, Osmanlı Devleti’nde kullanılan ölçü birimleri Avrupa Devletleri’nin kullandığı ölçülerden farklıdır. Uzunluk ölçü birimi metre yerine arşın, ağırlık ölçüsü olarak da okka, batman, dirhem denilen ölçü birimleri kullanılıyordu.

Okka yerine hangi ölçü?

1928 yılında yapılan bir değişiklikle milletlerarası rakamlar kabul edildi. 1931’de kabul edilen bir kanunla eski ağırlık ve uzunluk ölçüleri değiştirildi. Eskiden kullanılan arşın, endaze, okka gibi ölçü birimleri kaldırıldı. Bunların yerine uzunluk ölçüsü olarak metre, ağırlık ölçüsü olarak kilo kabul edildi.10 Kas 2023

Endaze ve okka nedir?

Osmanlı İmparatorluğu zamanında belli ağırlık ve ölçü birimleri vardı. Endaze, arşın kullanılan uzunluk ölçüleriydi. O devirde ağırlık için ise okka kullanılırdı.16 Oca 2019

Kıyye anlamı nedir?

KIYYE. (ﻗﻴّﻪ) i. (Ar. ḳiyye) Okka, 400 dirhemlik ağırlık ölçüsü: “Kıyye-i âşârî: Eski okka (1282 gr. ).” “Kıyye-i cedîde: Yeni okka, kilo (1000 gr.).”

Kıyye anlamı nedir?

1 okka kaç kilo gelir?

Türkçeye ise Arapçadan geçmiştir. Şehir ve bölgelere göre değişiklik göstermiş olsa da, imparatorluğun son zamanlarında metrik sistemde 1,282945 kg olarak standartlaştırılmıştır.

Leave a Comment