Habeş el-Hakkîn es-Sühreverdî el-Maktul (öl. 587/1191), 37 Hk 267/1, 1b-3a. Bu eser de yine Yahya b. Habeş’e aittir.18 İsim benzerliğinden Şeyh Ömer b.
Şehabeddin es Sühreverdî nin Işrâkî felsefe geleneğindeki lakabı nedir?
Hayat hikâyesinin talihsiz biçimde sona ermesi sebebiyle kendisinden bahseden klasik metinlerde sık sık “el-Maktûl” lakabıyla anılan Sühreverdî, bir külliyat halindeki eserleri ve bu eserlerde sistemli bir şekilde ve sembolik bir dille ifade ettiği mistik fikirlerinden dolayı İslâm düşünce tarihinde belirgin bir yer …
Şeyh Şihâbüddin Sühreverdî hazretleri kimdir?
Sühreverdiyye tarikatının kurucusu, müfessir ve muhaddis. Ebû Hafs Şehâbeddin Ömer es-Sühreverdî’ye (ö. 632/1234) nisbet edilen bir tarikat. Sünnî sûfîliğin tanınmış temsilcilerinden Şehâbeddin es-Sühreverdî’nin (ö. 632/1234) tasavvufa dair eseri.
Sühreverdiyye Tarikatı Nedir?
Sühreverdilik, (Arapça: سهروردية Sühreverdiyye) bir Sufi tarikatı, İranlı bir Sufi piri Diyaüddin Ebu’n-Necib Es-Sühreverdi (1097 – 1168) tarafından kurulmuştur. O, İmam-ı Gazali’nin bir mürididir. Onun erkek kardeşi olan Ebû Hâmid Gazzâli.
Sühreverdiyye tarikatı nerede?
Tarîkatların kurumsallaşmasıyla beraber Ahlat’ta tekke açan ilk tarikatlardan biri Sühreverdiyye’dir. Hemedânlı Sühreverdî şeyhlerinden Seyyid Ali ez- Zordânî’nin oğlu Seyyid Ahmed el-Hemedânî’nin Ahlat’ta açtığı Sühreverdî Tekkesi, Ahlat ve çevresinde Sühreverdiyye Tarîkatı’nın neşredildiği ilk merkezdir.