Ahmet Yesevi, Türk edebiyatının önemli isimlerinden biridir. Türkistan’da doğan Ahmet Yesevi, Türkistan’ın ilk Türk dili edebi eserlerini yazan ve Tasavvuf’a katkıda bulunan önemli bir şahsiyettir. Ahmet Yesevi, XIII. yüzyılın başlarında yaşamış ve Türkistan’da İslam’ın yayılmasına büyük katkıda bulunmuştur.
Ahmet Yesevi’nin soyu, Kaşgarlı Mahmud’un “Divan-ı Lügat-it Türk” adlı eserindeki Kayıboğa soyuna dayanmaktadır. Kayıboğa soyu, Oğuzlar aşiretine mensup Türk topluluğudur ve Ahmet Yesevi bu soydan gelmektedir. Ahmet Yesevi’nin ailesi, önemli bir Oğuz boyları olan Kayıların lideri olan Dede Korkut’a kadar uzanmaktadır.
Ahmet Yesevi’nin babası İbrahim, dönemin ünlü şairlerinden biriydi ve babası da şairlikle uğraşıyordu. Ahmet Yesevi’nin küçük yaşlardan itibaren şiirle ilgilenmesi, onun edebi yeteneklerini geliştirmesine yardımcı olmuştur. Ahmet Yesevi, genç yaşta büyük bir ilim ve irfan sahibi olmuş ve Tasavvuf yoluna yönelmiştir.
Ahmet Yesevi, 12 yaşında Bağdat’a gider ve burada dönemin önemli alimlerinden dersler almaya başlar. İslami bilimlere olan ilgisiyle tanınan Ahmet Yesevi, Sufizm’e olan yönelimiyle de bilinir. Tasavvuf yolunda ilerledikçe, insanlara manevi rehberlik yapmaya başlamış ve onları İslam inancı ve ahlaki değerlerle tanıştırmıştır.
Ahmet Yesevi’nin en önemli eseri “Divan-ı Hikmet” adlı manzum eseridir. Bu eserde, insanların Allah’a binbulmasını ve manevi olgunluğa ulaşmasını sağlayacak öğütler ve nasihatler bulunmaktadır. Ahmet Yesevi’nin eserleri, Türk edebiyatında derin bir etki bırakmış ve Türk dili ve kültürüne büyük katkı sağlamıştır.
Ahmet Yesevi, Tasavvuf düşüncesindeki derinlik ve felsefi bakış açısıyla tanınır. İnsanların manevi yönden gelişmesi, iç huzurunu bulması ve Allah’la bir olması için öğretilerini paylaşmıştır. Onun etkisi sadece dönemine sınırlı kalmamış, günümüzde de hala hissedilmektedir. Ahmet Yesevi, Türk edebiyatının ve İslam düşüncesinin önemli isimlerinden biri olarak kabul edilir. Onun eserleri, Türkistan’da ve Türkiye’de tüm Tasavvufçular ve edebiyat severler tarafından büyük saygı ve hayranlıkla okunmaktadır.
Hoca Ahmed Yesevi Türk mü?
Büyük Türk Dervişi Ahmet Yesevî, Türk dünyasının yetiştirdiği önemli şahsiyetlerden ve Türklüğün sembol isimlerinden birisidir. Yesi şehrinde 1093 yılında doğmuş, 73 yıl yaşamış ve 1166 yılında vefat etmiştir.29 Haz 2021
Ahmet Yesevi’nin Türkler için önemi nedir?
Ahmed Yesevî, Divan-ı Hikmet adıyla yüzyıllar sonra derlenecek olan Hikmetleri aracılığıyla Türklere İslam’ı kolaylaştırarak benimsetmiştir. Bunun için İslam inancını, Türk gelenek, inanç ve yaşam tarzı ile uygun biçimde sentezleme yolunu seçmiştir. Ahmed Yesevî, Yesevîlik tarikatını kurucusu olarak kabul edilir.
Ahmet Yesevi nerede yatıyor?
Hoca Ahmed Yesevî Türbesi, Kazakistan’ın güney kesiminde günümüzde Türkistan (eski adı Hazret-i Türkistan) şehrinin kuzey-doğu kesiminde kervan yolu üzerinde, eskiden Hazret ve daha sonra Yesi olarak bilinen eski bir yerleşim yerinde konumlanır.
Ahmet Yesevi Kimdir Kısaca Hayatı?
Ahmed Yesevî bugün Kazakistan’ın Çimkent şehri yakınlarında yer alan Sayram kasabasında dünyaya gelmiş, dinî tasavvufî eğitimini tamamladıktan sonra, yine o bölgedeki Yesi (bugünkü adıyla Türkistan) şehrine yerleşmiş, uzun yıllar halkı maneviyat yolunda irşad ettikten sonra, burada vefat etmiş bir mutasavvıftır.17 Nis 2021
Evde eşinin yanında nasıl giyinmeli?
Kadın, kocasının yanında dilediği gibi giyinebilir. Eşler arasında örtünme bakımından bir sınır söz konusu değildir. Kadının kocasına güzel görünmek için süslenmesi ve açılması mubahtır. Kadının ev içinde başının açık olması ve kısa kollu elbise giymesinin mahzuru yoktur.18 Şub 2023
Allah neden örtünmeyi emretmiştir?
ÖRTÜNMENİN GAYESİ Ahzâb Sûresi’nin 59. âyetinde; de “Ey Peygamber eşlerine, kızlarına ve mü’minlerin kadınlarına söyle: (Evden çıkarlarken) üstlerine vücutlarını iyice örten dış elbiselerini giysinler. Bu, onların iffetli bilinmelerini ve bundan dolayı incitilmemelerini daha iyi sağlar.” buyrulmaktadır.
Ev içinde tesettür nasıl olmalı?
Bu bakımdan ev içinde kadın göbek ile diz kapağı arasını örtmesi faziletlidir. Kadın, kocasının yanında dilediği gibi giyinebilir. Eşler arasında örtünme bakımından bir sınır söz konusu değildir. Kadının kocasına güzel görünmek için süslenmesi ve açılması mubahtır…18 Şub 2023
Eşler birbirinin yanında Soyunabilir mi?
Eşler arasında örtünme zorunluluğu söz konusu olmaz. Çünkü İslamî nikahla cinsel ilişki bile meşru olunca, bundan daha hafif olan bakma ve dokunmanın meşru oluşunda şüphe yoktur.18 Şub 2023