Büyük Selçuklu devletinde siyasi davaların görüldüğü kurumun adı nedir?

Dini-Hukuki İdare Büyük Selçuklularda ekseriyetle sultan veya onun nâibi sıfatıyla vezirin başkanlık ettiği Divan-ı Mezâlim, en yüksek adli ve idari yargı organı hüviyetindeydi.

Emir dat ne demek?

O. Turan[21] da Mezâlim Divam’ndan bahsederken, emîr-i dâdı örfî davalara bakan “Adliye nazırı” olarak tarif etmektedir. Aydın Taneri’ye göre[22] de “Emîr Dâd şer’î kanunlar dışında örfî davalara bakan mahkemenin başkanı olup, sultanın emirleriyle emirleri tevkif etmek ile görevlidir”.

Büyük Selçuklu’da siyasi davalar nerede görülür?

Adalet teşkilâtının başı, en büyük yargıç ve en yüksek dünyevî hâkim sıfatıyla Büyük Selçuklu sultanları daha devletin teşekkül zamanlarından itibaren devletin bu en yüksek dünyevî mahkemesine bizzat başkanlık etmişler; burada halkın şikâyetlerini dinleyip davalarına bakarak adaletin tecellisine çalışmışlardır.5 Haz 2021

Büyük Selçuklu'da siyasi davalar nerede görülür?

Horasan Emir’i kimin ünvanıdır?

Sultan Berkyaruk ile Muhammed Tapar arasında meydana gelen taht kavgaları sırasında önemli rol oynayan Horasan Emîri Habeşî b. Altuntak’ın kaynaklarda emîr-i dâd unvanıyla zikredilmesi (İbnü’l-Esîr, X, 296-297), büyük Selçuklular’da bu müessesenin mevcut olduğunu göstermektedir.

Emiri Dad hangi devlette?

Emîr-i dâd, Arapça “Emir” ve Farsça “Dâd” yani adalet kelimelerinden olumu؟ bir terkiptir. Ayrıca “Dâdbeg” şeklinde Far.sça-Türkçe bir terkip olarak da görülmektedir[1].

Leave a Comment