Kadir Gecesi İslam dini için büyük bir öneme sahiptir. Bu gece Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in Allah’ın emirleriyle gönderildiği Kuran-ı Kerim’in ilk nazil olduğu gece olarak bilinir. Peygamber Efendimiz, Kadir Gecesi’ni ibadet ve dua ile geçirirken örnek bir davranış sergiliyordu.
Peygamber Efendimiz her sene Kadir Gecesi’nde mescide erken gelir ve ibadet için Allah’a dua ederdi. Bu geceyi ibadetle geçirmenin önemini Müslümanlara öğretmek amacıyla çeşitli davranışlarda bulunurdu. Sahabeyle beraber ibadet için mescide giderken sevgi ve hoşgörü ile yürür, herkesi selamlar ve dualarını alırdı.
Mescide geldiğinde önce mescidi temizler, orayı güzelleştirecek türden kokular kullanır ve misafirlere ikramda bulunurdu. Daha sonra secdeye kapanır ve uzun uzun dua ederdi. Gecenin ilerleyen saatlerine kadar seccadede kalan Peygamber Efendimiz, Kuran okur ve Allah’a yakarışta bulunurdu. Bu gece boyunca canla başla ibadet eden Peygamber Efendimiz, sahabe ve Müslüman toplumuna ibadetin ve samimiyetin önemini gösterirdi.
Peygamber Efendimiz aynı zamanda Kadir Gecesi’nde sadaka da dağıtırdı. Kendiyle beraber sahabe de bu gece boyunca sadakalarını dağıtır ve yardıma ihtiyaç duyan insanlara yardım elini uzatırdı. Böylece bu geceyi sadece ibadetle geçirmekle kalmaz, aynı zamanda cömertlik ve yardımseverliğin de önemine dikkat çekerdi.
Peygamber Efendimiz’in Kadir Gecesi’nde sergilediği bu davranışlar Müslümanlar için bir örnek olmuştur. Kadir Gecesi’nin Allah’a yakın olmanın ve ibadetin büyük bir fırsatı olduğunu vurgularken, aynı zamanda yardımlaşma ve paylaşmanın önemini de hatırlatır. Dolayısıyla, Müslümanlar da Kadir Gecesi’ni Peygamber Efendimiz’in izinde geçirmeye gayret ederler ve bu gecede ibadet, dua, sadaka ve cömertlik gibi güzel davranışlarda bulunurlar.
Her kim Kadir gecesini ihya ederse?
Kadir gecesinin faziletiyle ilgili olarak ise; “Her kim inanarak ve mükâfatını Allah’tan umarak Kadir gecesini ihya ederse onun geçmiş günahları bağışlanır” buyurmuştur.7 May 2021
Kadir gecesinin fazileti nedir?
Öyle ki bu gece yapılan tüm ibadetlerin sevabı kat kat fazla yazılır. Ayrıca günahların diğer günlere oranla daha çok kabul edildiği aktarılır. Bu geceyi ibadetle geçiren ve tövbe eden Müslümanların tüm günahları silinir. Kadir gecesi Ramazan ayı içerisinde yer alan bir gecedir ve son derece önemlidir.
Kadir gecesini ihya etmek ne demek?
Demek ki mü’minlerin kurtuluşu için Kadir gecesi çok önemli bir gece. Allahu Teâlâ hazretleri bu geceyi yakalayıp ihyâ etmek, uyanık geçirmek, ibadetle geçirmek, Allah’ın rızasına uygun bir şekilde geçirmek nimetini cümlemize ihsan eylesin. Kadir gecesi hakkında çok rivayetler var.16 Nis 2023
Kadir gecesini kim sevabına inanıp?
Bu gece, af ve mağfiret gecesidir. Meleklerin dünyaya indiği ve tan yeri ağarıncaya kadar yeryüzünün esenlikle dolduğu bir huzur iklimidir. Bunun için Sevgili Peygamberimiz (sas), “Kim inanarak ve sevabını Yüce Allah’tan umarak Kadir Gecesi’ni ihya ederse onun geçmiş günahları bağışlanır” buyurmuştur.8 May 2021
Islamda el öpmek var mı?
Islâm âlimleri, hürmet ve dindarlıktan dolayı kucaklaşıp, el ve bası öpmenin mübah olduğunu, dünyalık için el öpmeninse mekruh olduğunu belirtmişlerdir (Şeyh Muhammed es-Sefarini, Sülasiyâtü Müsnedi`l Imam Ahmed, Dımeşk 1961, II, 178-179).
El öpmek dinen caiz mi?
Müslümanların kendi aralarında tokalaşma * ve musâfaha yapmaları genel bir ahlâkı davranıştır: el öpme ise ana-babaya, saygıya lâyık yaşlılara ve hocalara karşı yöneltilen bir davranıştır. Bunların dışında herhangi bir menfaat için başkalarının elının öpülmesi mekruh olarak görülmüştür.
Kadının kayınpederi eli öpülür mü?
Kayınvalide veya kayınpeder anne ve baba hükmündedir. Eğer çok özel bir fitne söz konusu değilse ellerinin öpülmesinde bir sakınca yoktur. Ancak ulema bilhassa genç ve çekici olmak gibi bir fitneye karşı tedbirli olmak daha evladır.6 Nis 2011
Şeyhin elini öpmek caiz mi?
Alimlerin cumhuruna göre el öpmeyi adet haline getirmek mekruhtur. Fakat bazı durumlarda salih bir zatın elini öpmekte sakınca yoktur. Salih bir yönetici, baba vb. büyüklerin elini öpmekte caizdir.
Islama göre kimlerin eli öpülür?
Müslümanların kendi aralarında tokalaşma * ve musâfaha yapmaları genel bir ahlâkı davranıştır: el öpme ise ana-babaya, saygıya lâyık yaşlılara ve hocalara karşı yöneltilen bir davranıştır. Bunların dışında herhangi bir menfaat için başkalarının elının öpülmesi mekruh olarak görülmüştür.