Tazir cezası ne anlama gelir?

Tâzir; lügatte azarlama, aşağılama, tahkir gibi anlamlara gelir, fıkıh terminolojisinde fâsıklık olarak nitelendirilen, küçük günahların sürekli işlenmesi ya da daha büyük cezayı gerektirmeyen büyük günahlara belirli bir sınırı ve ölçüsü olmadan, hakim takdiri ile verilen cezaların adıdır.

Tazir suçları ne demek?

Bilindiği gibi taziri gerektiren suçlar; hakkında ayet ve hadis gereği herhangi bir hükmün (nassın) bulunmadığı, ceza takdirinin hakime bırakıldığı suçlardır. Tazir sözcüğü yasaklamak, cezalandırmak, zorlamak, reddetmek, terbiye etmek, anlamında kullanılmaktadır.

Tazir suçları nelerdir?

Hadd suçları arasında hırsızlık, yasa dışı cinsel ilişki veya tecavüz, yasa dışı cinsel ilişkiye ilişkin kanıtlanmamış suçlamalarda bulunma, alkol, dinden dönme, yol kesme ve sarhoş edici maddeler içme sayılabilir.

Dinde Tazir ne demek?

Tazir sözcüğü yasaklamak, cezalandırmak, zorlamak, reddetmek, terbiye etmek, anlamında kullanılmaktadır. İslam hukuku kaynaklarında gerek suç, gerek karşılığında cezası gösterilmiş olmamakla beraber, kişilere veya kamuya zarar verdikleri için ulülemr tarafından cezalandırılan fiiller olarak geçmektedir10.

Dinde Tazir ne demek?

Osmanlıda Tazir cezası nedir?

Ne gibi eylemlerin suç sayılacağı da fetvalarla tespit edilmeğe çalışılmış olmakla beraber bu hususta dai yargıca takdir I hakkı verilmiştir. Hadd, Kısas ve Diyet ile cezalandırılamıyan suçlara ! verilen cezalara «Tazir» adı verilir.

Leave a Comment