Binbir Gece Masalları, Arap edebiyatının en güzel eserlerinden biri olarak görülür. Gerek eskiliği gerekse anonim oluşu, bu masalların hızla yayılmasına yol açmıştır.
Binbir gece masallarında Şahzaman nerenin hükümdarıdır?
Çerçeve hikâye kısaca şöyledir: Semerkant Hükümdarı Şahzaman bir gün kardeşi Sâsânî Hükümdarı Şehriyâr’ı görmeye giderken unuttuğu bir şeyi almak üzere geri döndüğünde sarayda karısının ihanetine şahit olur ve onu derhal öldürür.
Binbir Gece Masalları ne anlatıyor?
Zaman olarak orta çağda yazılan orta doğu kökenli, prenses Şehrazat’ın kocası Şehriyar’a anlattığı öykülerden oluşur. Belli bir yöreye ve ulusa ait masallar paranın kültürel özelliklerini yansıtırken geçmişte hakların halkın yaşayış biçimine de ışık tutar.6 Nis 2023
Binbir gece masallarını kim derledi?
Şehrâzâd, efsanevî Fars prensesi ve Binbir Gece Masalları’nın anlatıcısıdır. Binbir Gece Masallarının ana çerçevesini oluşturan masal, Şehrâzâd ile Şehriyar’ınkidir. Efsaneye göre Pers Şehinşahı (şahlar şahı) Şehriyar, eşi kendisini aldatınca tüm kadınlardan intikam almaya karar verir.
Binbir Gece Masalları adını nereden almıştır?
Eserin günümüzdeki ismi olan Alf Layla wa-Layla (Binbir Gece) ise Orta Çağ’da ortaya çıkmıştır. Bu isim büyük ihtimalle sonsuzluk ötesi sayı düşüncesini sembolize etmekteydi, zira o zamanlar Arap matematik çevrelerinde 1000 sayısı kavram olarak sonsuzluğu sembolize ederdi.