Kadının da evliliği sona erdirme hakkını kullanabileceği tefvîzü’t-talâk, hul’/muhâlea ve tefrik gibi çeşitler bulunmaktadır. Ancak kadının bu hakları teoriden çıkarılıp, pratiğe dökülmeli ve fiilî olarak uygulanabilecek düzenlemeler yapılmalıdır.26 Haz 2022
Dinde talâk ne anlama gelir?
İslâm aile hukukunda, evliliği sonlandırma kavramlarının başında “talâk” gelmektedir. Esasen Arapça bir kelime olan “talâk”ın Türkçe’de bilinen karşılığı “boşamak”tır.
Talak ile boşanan tekrar evlenebilir mi?
Üç talakla boşanmış bir kadının ilk kocası ile tekrar evlenebilmesi için başka bir koca ile sahih bir evliliğin yapılmış olması ve bu evlilik içinde cinsel birlikteliğin gerçekleşa mesi gibi şartların bulunması gerekmektedir. Boşanmış kadın başka bir erkekle sahih bir nikâhla evlenmiş olmalıdır.
Islamda Muhalaa ne demek?
Muhâlea, kadının kabulüne bağlı olmak kaydıyla, kadının kocasına vereceği bir bedel karşılığında nikâh akdinin sonlanması anlamına gelmektedir. Muhâlea ile evliliğin sona erdirilmesi, evliliğin sonlandırılması için kadına verilmiş bir haktır.
Kadının kaç talak hakkı vardır?
Üç talaktan sonra ikinci koca ile yapılan evliliğin ilk kocanın talaklarını sileceğinde ita tifak söz konusu olup akitten sonra kadın ilk kocasına üç talak hakkı ile geri dönebilir (eş- Şâfiî, 2002, IV, 359-361; İbn Hazm, 2003, X, 13-15; eş-Şîrâzî, 2003, III, 97; el-Kâsânî, 2003, IV, 412; İbn Rüşd el-Hafîd, 1985, II, …