Kur’an-ı Kerim, Müslümanlar için kutsal kitap olup, peygamberlik geleneğiyle ilişkilendirilen birçok isim içermektedir. Ancak peygamber olduğu kesin olarak bilinmeyen bazı kişiler de Kur’an’da yer almaktadır. Bu isimler arasında Zülkarneyn, Hızır ve İlyas gibi kişiler bulunmaktadır.
Zülkarneyn, Kur’an’da yolu ve tavrı İslam peygamberlerine benzeyen bir lider olarak anlatılmaktadır. Ortaçağ İslam tefsircilerine göre, Zülkarneyn eski bir İran veya Antik Yunan kralıdır. Ancak peygamberlik statüsü hakkında kesin bir bilgi mevcut değildir.
Hızır, Kur’an’da Musa peygamberle olan bir yolculuğunda karşılaştığı gizemli bir kişi olarak tasvir edilir. Kur’an’a göre, Hızır birçok olağanüstü yeteneğe sahip olup Musa’ya bazı dersler vermiştir. Ancak Hızır’ın peygamberlik statüsü tartışmalıdır. İslam tefsir geleneği, Hızır’ı sadece Allah tarafından özel bir bilgi ve öğretme yeteneğiyle donatılan bir kişiye benzetir.
İlyas, Kur’an’da İslam peygamberlerinden biri olarak bilinirken, bazı müfessirler tarafından İlyas’ın peygamberliği kesin olmamakla birlikte olasılığı yüksek olarak kabul edilir. Kur’an’da İlyas’ın kıssasında, Tanrı’ya ibadet eden tek kişi olduğu anlatılmaktadır.
Bu kişiler Kur’an’da isimleri geçen fakat peygamberlik statüleri belirsiz olan isimlerdir. İslam tefsir geleneği ve bilginler arasında bu isimlerin peygamber olup olmadığı konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Ancak bu tartışmalar, Müslümanlar için kesin bir inanç noktası olmaktan ziyade tefsir ve akademik araştırmaların konusu olmuştur. Bu isimlerin Kur’an’da yer alması, onların önemli karakterler olduğunu ve Müslümanları çeşitli dersler ve öğretilerle donattığını göstermektedir.
Kur’an’da ismi geçen ancak peygamber olup olmadığı belli olmayan 3 kişi bulunmaktadır bu 3 kişinin ismi nedir?
Kur’an’da ismi geçmediği halde peygamber olarak meşhûr olanlar da şunlardır: Şît, Yûşâ, Cercis, Danyal Aleyhimüsselâm.
Kuranı Kerime göre kimin Peygamberliği kesin olarak bilinmektedir?
Hz. Muhammed son peygamberdir ve kendisine Kur’an-ı Kerim indirilmiştir.19 Eki 2020
Peygamber olup olmadığı belli olmayan kişiler kimdir?
Kur’an’da adı geçen, peygamber olup olmadığı tartışmalı kişi.
Kur’an’da ismi geçen ancak peygamber olup olmadığı belli olmayan 3 kişi bulunmaktadır bu 3 kişinin isimleri nelerdir?
Kur’an’da ismi geçmediği halde peygamber olarak meşhûr olanlar da şunlardır: Şît, Yûşâ, Cercis, Danyal Aleyhimüsselâm.
Âyet ve surelerin sıralamasını kim yapmıştır?
Hz. Osman tarafından Zeyd b. Sâbit başkanlığında oluşturulan heyet, uzun bir süre çalışarak Kur’ân’ı, Hz. Peygamber’in ömrünün sonlarına doğru okuduğu Fâtiha, Bakara, Âl-i İmrân, Nisâ, Mâide…, İhlâs, Felak, Nâs sıralamasına göre 114 sûre olarak tertip etti ve Ebû Bekir mushâfındaki âyet dizilişine göre yazdı.
Ilk mürted kimdir?
İlk mürted (dinden dönen) Abdullah bin Saad’dır. İslâm’a girmiş, Medine’ye hicret etmiş, vahiy kâtipleri arasına girmişti. Daha sonra vahiy kâtipliğini bırakmış; Mekke’ye, müşrik dostlarına geriye dönmüş, Rasûlullah’ın (asm) aleyhine faaliyete geçmiştir!25 Oca 2012
Hz Muhammedin sır katibi kimdir?
Huzeyfe’nin en önemli özelliği Hz. Peygamber’in sırdaşı olmasıdır. Resûlullah’ın hiçbir sahâbîye vermediği bir kısım bilgileri ona verdiği, bundan dolayı ashap içerisindeki münafıkların adını ve ileride meydana çıkacak fitne hareketlerini ondan başka kimsenin bilmediği rivayet edilmiştir.
Kur’an ayetlerini yazan kişiye ne denir?
Vâhiy katipleri, İslam peygamberi Muhammed’e indiğine inanılan Kur’an ayetlerini yazan kişilere verilen isimdir.