Mecmualar nedir kısaca?

“Bir araya getirilmiş, derlenmiş, toplanmış” anlamlarında Arapça kökenli bir kelime olan mecmua, Osmanlı dönemi Türk edebiyatın- da, çoğunlukla bireysel beğeniler ışığında oluşturulmuş her konudan seçkinin genel adıdır.

Cönk ve mecmua nedir?

Şekli bakımından “sığır dili, dana dili” gibi adlar da verilen cönk, genel olarak halk / saz şairlerinin şiirlerinin bir araya toplandığı uzunlamasına açılan mecmualar olarak bilinse de aslında bu tarif bütün cönkleri kapsamaz. Zira pek çok cönkte Divan şairlerinin şiirleri de yer almaktadır.

Mecmuaların önemi nedir?

Bu mecmualar, derlendikleri dönemin edebî beğenisini, beğenilen şairlerini ve şiirlerini ortaya koyarlar. Ayrıca mecmualar, divanı bulunmayan ya da başka kaynaklarda adı geçmeyen şairlerin şiirlerini ihtiva ettiklerinden edebiyat tarihimiz için önemlidirler.

Mecmuada ne demek?

Mecmua kelimesi belirli aralıklarda ya da belirli periyotlarda çeşitli konuları içeren; sanat, fikir, edebiyat gibi alanları ilgilendiren hususları içeren yazılı yayınlar olarak ifade edilmektedir. Türk Dil Kurumuna göre mecmua kelimesi dergi anlamına gelmektedir.2 ביוני 2021

Mecmua ne anlatır?

Ahbâr Mecmûa (Arapça: أخبار مجموعة, aḫbârun mecmûʿatun fî fetḥi’l-Endelüs, Türkçesi: Endülüs’ün fethine dair anekdotlar) Endülüs’ün fethini 711’den III. Abdurrahman’ın hükümdarlık dönemine değin anlatan, kimin tarafından yazıldığı bilinmeyen bir eser.

Mecmua ne anlatır?

Leave a Comment