– “Âişe, senin hakkında bana şunları, şunları söylediler. Eğer sen mâsum isen Allah bunu ortaya çıkaracak, seni bu iftiradan arındıracaktır. Eğer bir günaha bulaştıysan Allah’tan af dile, tövbe et; çünkü kulu suçunu itiraf ederek Allah’a tövbe ederse O bağışlar.”
Hz. Âişe neden iftira atıldı?
Gerdanlık Olayı veya İfk Olayı, 627 yılının ilk günlerinde Arabistan’da gerçekleşen bir olaydır. İslam peygamberi Muhammed’in eşlerinden Aişe’nin, bir sefer dönüşü sırasında Muhammed’i genç bir Müslüman asker olan Safvan bin Muattal ile aldattığı iddiası ve sonrasında yaşanan gelişmeleri içerir.
Hz Aişe nasıl bir kadındı?
Hazret-i Aişe validemiz, küçük yaşta iken okuma-yazma öğrenmiş olup, çok zekî ve kabiliyetli idi. Her bir hâdise üzerine hemen bir şiir söylemesi, onun zekâsına bir delildir. Öğrendiği ve ezberlediği bir şeyi katiyen unutmazdı. Çok akıllı, zekî, âlime, edibe ve afife ve saliha idi.
Peygamber Efendimize iftira atan kişi ile ilgili hangi süre gelmiştir?
İşte Kur’an’da iftira ile ilgili bazı ayetler: Nisa Suresi 112. ayet: “Kim bir mümini kasten öldürürse, cezası cehennemdir. O, Allah’ın gazabına uğramıştır ve Allah ona lanet etmiş ve ona büyük bir azap hazırlamıştır.” Bu ayet, iftira yoluyla bir müminin öldürülmesinin ciddiyetini vurgulamaktadır.13 Şub 2023
Hz Aişe ye iftira hangi ayette geçiyor?
Hz. Âişe’ye zina iftirası atılması olayı. Adını, Kur’an’daki olaya ilişkin âyetlerde (en-Nûr 24/11-22) iki defa geçen (en-Nûr 24/11, 12) ifk kelimesinden alır. İfk “iftira, en kötü ve en çirkin yalan” demektir (bk. İFTİRA).
Farabi 10 akıl nedir?
Onuncu akıl faal akıl adını alır. Feleklerin sonuncusu Ay küresidir. Her feleğin bir de nefsi vardır. Ay altı âlemdeki heyulaya felekler etki yapar.
Farabi’ye göre nefsin beş gücü nedir?
İnsandaki nefsin beş gücü/cüzleri vardır. Besleyici (el-gâzi), duyumsayan (el-hasse), hayal eden (el-mütehayyil), arzulayan (el-nüzuî) ve düşünen (el-nâtık) güçleri (Farabi, 2005b: 29, 48).
Farabi ye göre bilkuvve akıl bilfiil akıl Müstefad akıl ve faal akıl nedir ve aralarında nasıl bir ilişki vardır?
Fârâbî’de bilfiil akıl ölümsüzlüğün genel şartı, müstefâd akıl ise ebedî saadetin özel şartıdır. Bilkuvve ve bilfiil akıl aşamaları insanın tabii ve yaratılışında doğup gelişen aklı, müstefâd akıl ise üst akıldan işitmeyle istifade edilen aklı ifade etmektedir.
Farabi’ye göre akıl nedir?
Farabi, ilk varlık’ı anlatırken akla yer verir, onu maddeyle ilgisi bakımından tanımlar. Akıl olmak, bilfiil düşünmektir. Madde, suretin akıl olmasını engelleyen bileşendir. Daha doğrusu akıl, varlığında maddeye muhtaç olmadığı takdirde tözü bakımından bilfiil akıldır ve o İlk olan akılsal bir varlıktır (Farabi çev.
Sudûr teorisi felsefe ne demek?
Bir yaratılış teorisi teşkil etmesi bakımından Sudûr nazariyesi, ezelî ve ebedî olarak var olması zorunlu olan ilksel varlık ile bu varlığın özünü teşkil eden unsurun kaynağından taşması sonucunda soyuttan somuta doğru çeşitli varlık katmanlarından müteşekkil varlık âleminin meydana gelmesine dayalı bir teoridir.20 Mar 2021