Ölünce ilk hangi melek gelir sorusu, insanları merak içerisinde bırakan bir konudur. Bu sorunun yanıtı çoğunlukla farklı dinler ve inanışlar arasında değişiklik gösterir. İslam inancına göre, ölünün ruhu vefat ettiği anda kabri ziyaret eden Azrail adlı melek tarafından alınır. Azrail, ölüm meleği olarak da bilinir ve Allah’ın emriyle insanlar için ölümü getirir.
Azrail’in sorumluluğu, insanların ölüm sürecinden sonra ruhlarını almak ve onları son halleriyle karşılamaktır. Bu melek, o anda kişinin hayatının nasıl geçtiğini ve önemli anları gözden geçirir. Ruhlar, bedenden ayrıldıktan sonra Azrail’in rehberliğiyle ilahi adaletin önüne çıkar. Bu aşamada, insanların dünyada sergiledikleri davranışlardan dolayı karşılaşacakları sonuçlar belirlenir.
Azrail’in varlığına dair pek çok hikaye ve efsane de İslam inancında yer alır. Bu melek, insanların ölüm anını bilmekte ve onlara ölüm acısını hafifletmek amacıyla yanlarında bulunmaktadır. Azrail, insanların ölümü karşılayabileceği bir formda görünebilir ve onları rahatlatmaya çalışabilir.
Diğer bazı inançlara göre ise ölümden sonra insanları karşılayan meleklerin farklı sıralamaları vardır. Örneğin, Hristiyan inancında ölüm anında ruhu karşılayan melekler arasında Azrail yer almaz. Bu inanışta, ölümden sonra insanları karşılayan meleklerin isimleri detaylı bir şekilde belirtilmemiştir.
Özetlemek gerekirse, ölünce hangi meleğin geldiği konusu farklı dinler, inançlar ve mitolojiler arasında değişiklik gösterir. İslam inancına göre, ölümün meleği Azrail’dir ve bu melek insanların ruhlarını alır. Diğer inançlarda ise bu meleğin kim olduğuna dair net bir açıklama bulunmamaktadır.
Sorgu sual melekleri ne soracak?
Sorgu melekleri de olarak bilinen Münker Nekir, Allah’ı zikrederek, kabirdeki kişiye: Allah, din ve peygamber ile ilgili sorular soruyor. Ölen kişiyi sorguya çeken ilk varlıklar Münker Nekir melekleri olarak biliniyor.
Münker ve Nekir bize ne soracak?
Münker ve Nekir Kimdir? Münker ve Nekir meleklerinin ölümden sonra insanları sorguya çekeceği meleklerdir. Sorgu esnasında insanlara “Rabbin kim?” “Peygamberin kim?” gibi soruları yöneltecek olan meleklere Münker ve Nekir melekleri denir.30 Nis 2020
Münker ve Nekir melekleri ne zaman gelir?
Münker ve Nekir melekleri ölen kişinin kabre koyulmasından hemen sonra sorgu için gelecekleri ayet ve hadislerde bildirilmektedir. Hadisi şeriflerde ölen kişinin sorgusunun kurbanda bir hayvanı kesip parçalanması kadar sürede gerçekleşeceği hakkında rivayetler bulunmaktadır.21 Oca 2021
Münker Nekir nasıl gelir?
“Sizden biriniz veya ölü kabre konulunca simsiyah mavi gözlü iki melek ona gelir onlardan birine Münker diğerine Nekîr denilir. O iki melek şöyle derler: ‘Bu Muhammed denilen adam hakkında ne dersin?’ O kimse ise ölmeden önce söylediğini aynen tekrar ederek: ‘O Allah’ın kulu ve Rasûlüdür.1 Ağu 2016
Selamün aleyküm ne zaman söylenir?
Birbiriyle karşılaşan en az iki kişi arasında selamlaşmak için söyleniyor. Bir ortama giren veya ilk gören kişi, “es-selâmü aleyküm” yani “Allah’ın selamı üzerinize olsun” der. Bu selamı alan kişi de “ve aleykümü’s-selâm” yani “Allah’ın selamı sizin de üzerinize olsun” diyerek selamlaşmayı tamamlar.30 Nis 2020
Yahudilere neden ibrani denir?
Sam’ın neslinden gelen Eber, Hz. İbrahim’in büyük atasıdır. Bu nedenle, Yahudilerin en önemli atası Hz. İbrahim’e “Eber’in neslinden” anlamında İvrî (İbranî), onun konuştuğu dile de İvrit (İbranice) adı verilmiştir.
Rahmetullah kime denir?
Ölen bir müslüman için “rahimehullah, rahmetullahi aleyh” (Allah rahmet etsin) veya “radıyallahu anh” (Allah ondan razı olsun) cümleleri kullanılır.
Esselamü aleyküm ne anlama gelir?
Selamünaleyküm ya da esselamu aleyküm (Arapça: ٱلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ, romanize: as-salāmu ʿalaykum, Arapça telaffuz: [as.sa.laː.mu ʕa.laj.kum]), “Barış sizin üzerinizde olsun” anlamına gelen Arapça sözlü selamlamadır.
Yahudiler nasıl selam verir?
Şalom aleihem (İbranice: שָׁלוֹם עֲלֵיכֶם, romanize: Şālóm ʻalêiḥem), Yahudiler’in kendi aralarında kullandıkları ve İbranicede “barış seninle olsun” anlamına gelen sözlü selamlamadır. Bu selamlamaya karşılık ise aleihem şalom ( עֲלֵיכֶם שָׁלוֹם; lit. ‘barış, seninle de olsun’) cevabı verilir.