İmamiye mezhebi hangi mezhep?

İmamiye (Arapça: الإمامية), adına Caferi ve İsna Aşeri (Onikicilik/On iki İmamcılık/On İki İmam Mezhebi) de denilen Zeydiye ve İsmailliye mezhepleri gibi Şia mezheplerinden biridir. İmamiye mensupları, Hz. Resulü Kibriya’dan (s.a.a) sonra 12 İmamın imametine inanmaktadır.

İmamiye mezhebi ile ilgili bilgiler nelerdir?

“İmamiye/İmamiyye” terimi, takipçilerine İmami denilen kelami bir kavramdır. Bu mezhep mensuplarına, On İki İmam Şiaları denilmektedir. Bu kavram inanç ve fıkıh açısından önemli özelliklere sahiptir. Onlar inanç açısından imameti, ismeti ve Allah tarafından atanarak mensup edilmesi gibi inançlara sahiptirler.

İmamiye mezhebi kimin görüşü?

Ebû Ca’fer et-Tûsî, Hişâm b. Hakem’in çağdaşlarından İbn Mîsem ve İbnü’t-Temmâr diye tanınan Ali b. İsmâil’in İmâmiyye mezhebi konusunda fikir ortaya koyanların ilki olduğunu belirtir (el-Fihrist, s. 113).

İmamiye mezhebi kimin görüşü?

Imamiye mezhebinin diğer adı nedir?

Daha sonra İsnâaşeriyye ile İmâmiyye eş anlamlı olarak kullanılmış, mezhebin fıkhî yönünü belirtmek için de Ca’feriyye adı benimsenmiştir.

Imamiyye Mezhebi’ne diğerlerinden ayıran en önemli ilke hangisidir?

İmâmiyye, devlet başkanının aynı zamanda toplumun en faziletlisi olması gerektiğini söyler. Hz. Peygamber’den sonra İslâm toplumunun en faziletlisi Hz. Ali’dir; dolayısıyla o varken daha az faziletlinin halife olması söz konusu değildir.

Leave a Comment