TDK, Türk Dil Kurumu’nun kısaltmasıdır. Türk Dil Kurumu, Türkçenin doğru ve düzgün kullanılması için çalışmalar yürüten, dilin gelişimini ve eğitimini amaçlayan bir kurumdur. TDK, dilin kaynaklarını incelemek, dil yanlışlarını düzeltmek, yeni kelimeleri tespit etmek ve dil bilincini artırmak gibi önemli görevler üstlenir.
Havar ise TDK tarafından 2013 yılında Türkçe Sözlük’te yer alan bir kelimenin anlamlandırılması için kullanılmıştır. Havar, Arapça kökenli bir kelime olup “haber veren, bildiren” anlamına gelmektedir. Bu kelimenin Arapça’daki “haber getiren melek” anlamıyla ilişkilendirilmesi de mümkündür.
TDK’nın hazırladığı Türkçe Sözlük, Türkçe’nin sahip olduğu zengin kelime ve deyimlerin anlamlarını, kökenlerini ve kullanımlarını açıklamaktadır. Sözlük, dildeki değişiklikleri belgeleyerek dilin gelişimine katkı sağlar.
Genel anlamıyla bir haber veya bilgi getiren kişiyi ifade eden “havar” kelimesi, günümüz Türkçesi’nde pek kullanılmamaktadır. Ancak, kelimenin dilimize kazandırılması ve kullanımının artırılması için TDK’nın özendirici çalışmalar yapması hedeflenmektedir. Bu çalışmalar sayesinde Türkçenin kelime dağarcığı genişlemekte ve dilin doğru kullanımı teşvik edilmektedir.
Sonuç olarak, TDK Türkçeyi koruma ve geliştirme amacı güden bir kurumdur. Türk Dil Kurumu, dilimizin doğru ve etkin bir şekilde kullanılmasını sağlayarak dil bilincini artırmaya yönelik çalışmalar yürütmektedir. “Havar” kelimesi de TDK’nın Türkçe Sözlük’te yer alan bir kelimenin anlamını açıklamak ve dilin kullanımını zenginleştirmek amacıyla eklemiş olduğu bir kelimedir.
Havarın anlamı nedir?
Havari kelimesi Arapçadan gelen bir sözcüktür. Türk Dil Kurumuna göre bu kelimenin anlamı ‘yardımcı’ şeklinde tabir edilir.11 May 2020
Hz isa’nın 12 havarisi kimdir?
Havarilerin isimleri; Petrus adını verdiği Simun, onun kardeşi Andreas, Yakup, Yuhanna, Filipus, Bartalmay, Matta, Tomas, Alfay oğlu Yakup, Yurtsever diye tanınan Simun, Yakup oğlu Yahuda ve sonradan İsa’yı ele veren Yahuda İskariyot şeklindedir.
Hz isa ilk inanan 10 kişiye ne denir?
İnciller’e göre Hz. Îsâ, daha tebliğ faaliyetinin başında kendisine inananlardan on iki kişi seçmiş ve bunlara havâri adını vermiştir (Luka, 6/13).
Kul Hakkı hakkında ayet var mı?
Kul haklarıyla ilgili bu genel buyruk ve yasaklar yanında birçok âyette özellikle kadınlar, akrabalar, komşular, çocuklar, ana babalar, yetimler, yolcular, sakatlar ve umumiyetle haklarını korumaktan âciz olanların hakları üzerinde de durulmuştur (meselâ bk. el-Bakara 2/83, 231-232, 241; en-Nisâ 4/2, 4, 6, 10, 19-21, …
Kul hakkı ile ilgili ayet var mı?
Kul haklarıyla ilgili bu genel buyruk ve yasaklar yanında birçok âyette özellikle kadınlar, akrabalar, komşular, çocuklar, ana babalar, yetimler, yolcular, sakatlar ve umumiyetle haklarını korumaktan âciz olanların hakları üzerinde de durulmuştur (meselâ bk. el-Bakara 2/83, 231-232, 241; en-Nisâ 4/2, 4, 6, 10, 19-21, …
Islamiyette kul hakkı nelerdir?
Bu kurallardan birisi olan Kul hakkı; insanın can, mal ve namus gibi dokunulmazlıklarını korumaya yönelik ortaya çıkan bir haktır. Cana kıymak, hırsızlık, gıybet, yalan, borç, iftira, küfürlü söz, kul hakkını doğurur. Bu kuralların ihlali kul hakkına riayet etmemektir.
Kul hakkının dünyadaki cezası nedir?
Bakılır ki ona sövmüş, buna iftira atmış, onun malını yemiş, bunun kanını dökmüş, onu dövmüş. Bunun üzerine iyiliklerinden alınarak haksızlık yaptığı kimselere verilir. Haklar ödenmeden iyilikleri bittiği takdirde, bu sefer onların günahlarından alınarak buna yıkılır, sonra da bu kimse Cehenneme atılır” buyurmuştur.7 Mar 2021