Mendup ve mubah ne demek?

Fıkıh usulü âlimlerince beş esas terim üzerine kurulan yükümlülük teorisinde dinen yapılması istenen fiiller talebin kesin ve bağlayıcı olup olmamasına göre vâcip (farz) ve mendup, yapılmaması istenenler aynı ölçüte göre haram ve mekruh, yapılıp yapılmaması serbest bırakılanlar ise mubah olarak nitelenmiştir.

Mubah neye denir?

Mübah (Arapça: مباح), İslami terim. Efâl-i mükellefin’dendir. Yapılmasında veya terkinde dinî yönden hiçbir mahzûru bulunmayan, yani, mükellefin yapıp yapmamakta tamamen serbest olduğu işlerdir.

Mendup ne demek ve örnek?

Sabah namazı sırasında havanın ağarmasını beklemek bir başka ifade ile imsak vaktinin girmesinden sonra beklemek mendupa örnektir. Bununla birlikte namaz kıldıktan sonra, abdestli halde iken, yeni namaz vakti için bir kez daha abdest almak da mendup sayılır.2 Ağu 2023

Mübah değil ne demek?

Mübah TDK kelime anlamı hakkında bilinmesi gerekenler. Mübah kelimesi Arapça kökenli bir sözcüktür. Türkçede ise geçmişten günümüze kadar hala yaygın olarak değerlendirilen kelimelerden biridir. Dini açıdan sakıncası olmayan, günah ya da sevap olmayan durum şeklinde kullanılmaktadır.23 May 2020

Mubah ve mekruh ne demek?

Kesin ve bağlayıcı tarzda yapılmasını istedikleri vâcip (farz), kesin ve bağlayıcı olmaksızın yapılmasını istedikleri mendup, kesin ve bağlayıcı tarzda yapılmamasını istedikleri haram, kesin ve bağlayıcı olmaksızın yapılmamasını istedikleri mekruh ve serbest bıraktıkları mubah terimiyle ifade edilir.

Leave a Comment