Evvabin namazı nedir ve ne zaman kılınır?

Evvabin namazı, İslam dininde geçerli olan nafile (isteğe bağlı) bir namaz türüdür. Bu namaz, özellikle günün sonunda ve akşam ile yatsı namazı arasında kılınır. İsmi de bu özelliğinden gelir.

Evvabin kelimesi, “evlenenler” anlamına gelen Arapça bir kelime olan “an ve bin” kökünden türetilmiştir. Namazın bu isimle anılmasının nedeni, cinsel ilişkide bulunan çiftlerin, ilişkinin ardından öncelikle bu namazı kılması önerisidir. Böylece, arındıkları için Allah’a daha yakın hissederler ve ibadetlerini daha samimi bir şekilde gerçekleştirirler.

Evvabin namazının kılınma süresi oldukça esnektir. İkinci rekattan sonra dilediğiniz kadar ekstra rekât kılabilirsiniz. Bu namaz, en azından dört rekât olarak kılınmalıdır. Rekât sayısında bir sınır olmamakla birlikte, genellikle sekiz veya on iki rekât olarak tercih edilir. Ayrıca, namazın yapısı diğer nafile namazlarla aynıdır.

Evvabin namazının kılınma zamanı oldukça geniş bir aralığa yayılmıştır. İkindi namazının farzından sonra, akşam namazının sünnetinden önce ve yatsı namazı vaktine kadar olan zaman diliminde kılınabilir. Bu da yaklaşık birbuçuk saatlik bir süreye tekabül eder. Ancak, namazın en fazla sevap kazandırdığı saatler arasında, İslam dinindeki ifadesiyle “Allah’ın mabedi” olan Kâbe’de öğleden önceki saatler olduğuna inanılır. Bu yüzden evvabin namazının, özellikle bu saatlerde kılınması tavsiye edilir.

Evvabin namazının önemi, Hz. Peygamber’in de bu namazı kıldığı ve teşvik ettiği hadislerden anlaşılmaktadır. Evvabin namazı, kişinin Allah’a yakınlaşmasına ve günahlarının affedilmesine vesile olan bir ibadet olarak kabul edilir. Bu namazı düzenli olarak kılanlar, manevi olarak huzura erer ve ibadetlerini daha içten bir şekilde gerçekleştirirler.

Evvabin namazı nasıl kılınır kaç rekatta selam verilir?

Evvâbîn namazının kılınış şekline gelince, Hanefîler’in dışındaki üç mezhebe göre gece kılınan nâfile namazlar gibi iki rek’atta bir selâm verilir. Hanefî mezhebine göre ise bu şekil daha faziletli olmakla birlikte evvâbîn namazı altı rek’atta bir selâmla veya dört ve iki rek’at halinde iki selâmla da kılınabilir.

Evvabin namazı nasıl kılınır nasıl niyet edilir?

EVVABİN NAMAZI NASIL KILINIR? 1.Rekat: İlk olarak ‘Niyet ettim Allah rızası için altı rekat evvabin namazı kılmaya’ şeklinde niyet edilir. Niyetten sonra ‘Allah-u Ekber’ denerek eller bağlanarak evvabin namazına başlanır. İlk olarak Subhaneke okunur ve daha sonra Euzu besmele çekerek ardından Fatiha suresi okunur.28 בנוב׳ 2023

Evvabin namazı kılarken hangi sureler okunur?

Evvabin namazını kılarken okunması gereken sureler sırasıyla şu şekildedir. İlk rekatta fatiha, zammı sure okunmaktadır. Ruku ve secde yapılır. İkinci rekatta ise yine fatiha ve zammı sure okunur.17 בפבר׳ 2022

Evvabin namazı nedir nasıl kılınır kaç rekattır?

Toplam 6 rekat olarak kılınan evvabin namazı akşam namazından sonra kılınan bir nafile namazıdır. Evvabin namazında ilk rekatta fatiha duası ve zammı bir sure okunur daha sonra rüku ve secde yapılır. İkinci rekatta yine fatiha ve zammı bir sure okunur rüku ve secde yapıldıktan sonra oturularak Ettahiyyatu okunur.13 בדצמ׳ 2023

Allah neden israf edenleri sevmez?

Çünkü israf hem nimeti gerektiği yerde gerektiği ölçüde kullanmamak hem de Rezzâk olan Allah’ın (cc) nimetine karşı saygısızlıktır. Bu yüzden: “O (Allah) (cc) israf edenleri sevmez.”17 בפבר׳ 2023

İsraf nedir kısaca özeti?

İslâm alimlerinden Cürcâni ise israfı, “değersiz bir amaç uğruna fazla mal harcamak, harcamada haddi aşmak, meşru bir konu bile olsa harcanması gerekli olan ölçüden fazlasını harcamak” şeklinde tarif etmektedir (Cürcânî, ts).

İsraf etmenin günahı nedir?

Zira dinimizde israf haramdır. İsraf, nimetin sahibi olan Yüce Allah’ın er-Rezzâk ismine saygısızlıktır. Bu yüzdendir ki Rabbimiz, Kur’an-ı Kerim’de müminleri bize anlatırken “Onlar, harcama yaptıklarında ne israf ederler, ne de cimri davranırlar. Bu ikisi arasında bir yol tutarlar.”[2] buyurmuştur.9 בפבר׳ 2018

İsraf etmenin günahı nedir?

İsraf dini anlamı nedir?

İslâm alimlerinden Cürcâni ise israfı, “değersiz bir amaç uğruna fazla mal harcamak, harcamada haddi aşmak, meşru bir konu bile olsa harcanması gerekli olan ölçüden fazlasını harcamak” şeklinde tarif etmektedir (Cürcânî, ts).

İsraf dini anlamı nedir?

Leave a Comment