Tesbihat, namaz sonrasında okunan dualar ve zikirlerdir. Bu ibadet, İslam dininde büyük öneme sahip olan ve Müslümanların Allah’ı anma ve yüceltme amacını taşıyan bir ritüeldir. Namazdaki tesbihat, hem bedensel hem de zihinsel bir ritüeldir.
Tesbihat, namazın sonunda tesbih çekmeyle başlar. Tesbihin 33 ya da 99 taneli olabileceği gibi, daha fazla ya da az da olabilir. Tesbihin tüm taneleri birden kullanılabilir veya bir tane çekilip tekrarlık edilebilir. Her çekimde “Subhanallah” şeklindeki bir zikir yapılır.
Tesbih çektikten sonra zikirler ve dualar okunur. Öncelikle “Elhamdülillah” diyerek Rabbimize hamd edilir. Ardından, “Estağfirullah” yani günahlarımızı bağışlaması için Allah’a dua edilir. Tesbih çekme işlemi sırasında da genellikle bu dua okunur.
Tesbihatın devamında, “Subhanallah”, “Elhamdülillah”, ve “Allahu Ekber” gibi kısa zikirler yapılır. Bunlar, Allah’ın sınırsız kudretine, merhametine ve büyüklüğüne olan inancı dile getirir. Ayrıca, “La ilahe illallah” da tekrarlanır. Bu kelime, İslam’ın temel inancını ifade eder ve “Allah’tan başka ilah yoktur” anlamına gelir.
Tesbihatın sonunda, “Allahümme salli ala Muhammed” denir ve Hz. Muhammed (s.a.v.)’e salavat getirilir. Bu, Peygamberimize dua ve selam gönderme anlamına gelir.
Tesbihat, namaz sonrası ruhani bir rahatlama sağlar. Yorgunluğu giderip zihni sakinleştirirken, Allah’a yakınlık duygusunu artırır. İbadetin bu şekli, Müslümanların Allah’a olan sevgi, saygı ve şükranlarını ifade etmelerini sağlar.
Namazdan sonra tesbih çektikten sonra hangi dua okunur?
Tesbih Duası Türkçe Okunuşu Ayetel Kürsi okunduktan sonra ve tesbih bitince Lâ ilâhe illâllahu vahdehû lâ şerike leh. Lehu`l-mulku ve lehu`l-hamdu ve huve alâ kulli şey`in kadîr.6 Nis 2021
Tesbih çekerken söylenen 3 şey nedir?
TESBİHAT NASIL YAPILIR? Namazlardan sonra otuz üçer kere “Sübhanallah”, “Elhamdülillah”, “Allahu ekber” diyerek Allah’ı anmak da sahih hadislerle tavsiye edilmiştir.
Namaz bittikten sonra tesbih ve dua sırasıyla nasıl yapılır?
Tesbih çekmek namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilerek yapılmaktadır. Toplamda 99 tesbih tanesi çekilerek arkasından dua edilir. Tesbih Çekilirken Ne Söylenir? Tesbih çekilirken namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilir.18 May 2023
Tesbih çektikten sonra hangi dua okunur?
Allahumme entesselamu ve minkesselam, tebarekte ya zel celali vel ikram. Sonrasında, subhanallahi vel hamdu lillahi ve la ilahe illellahu vallahu ekber. Ve la havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim. Ayetel Kürsi okunduktan sonra ve tesbih bitince Lâ ilâhe illâllahu vahdehû lâ şerike leh.6 Nis 2021
Ramazan orucu hangi ayette farz kılındı?
Bakara Suresinin 183. ayetinde Müslümanlara oruç tutmanın farz kılındığı söylenmiştir. Bakara Suresinin 184. ayetinde kimlerin nasıl ve ne zaman oruç tutacağı hakkında bilgiler bulunmaktadır. Oruç tutamayanların ise fidye vererek, hayra geçmesi gerektiği belirtilmiştir.2 Nis 2022
Ramazan oruç kuranda hangi ayette geçiyor?
Bakara Suresi, 184. ayet: (Oruç) Sayılı günlerdir. Artık sizden kim hasta ya da yolculukta olursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde (tutsun).
Oruç ayı kuranda geçiyor mu?
Kur’ân-ı Kerîm’de adı geçen ve değerine vurgu yapılan yegâne ay ramazan ayıdır. Orucun farz kılındığını bildiren âyetlerin hemen ardından ramazanın insanlara doğru yolu gösteren ve hakkı bâtıldan ayıran Kur’an’ın indirildiği ay olduğu belirtilir ve bu aya ulaşanların oruç tutması emredilir (el-Bakara 2/185).
Kuranda oruç 1 ay mı?
Kur’an-ı Kerim’de Ramazan ayında Müslümanların oruç tutmaları farz kılınmıştır. Kur’ân-ı Kerim’de oruç, gün olarak değil, ay olarak farz kılınmıştır. Yirmi dokuz, yahut otuz gün denmemiş, Şehr-i Ramazan (Ramazan ayı) diye buyrulmuştur. “Oruç sayılı günlerdedir.9 Ağu 2016
30 gün oruç hangi ayette?
Bakara Suresi 183-184.