İnfak, İslam dini açısından maddi yardım anlamına gelir. İslam’ın beş temel ibadetinden biri olan infak, müminlerin mal ve servetlerini Allah yolunda harcamalarını ifade eder. İsfak kelimesinden türetilmiş olan infak, verme, sadaka, yardım anlamlarına gelir.
Bu bağlamda, infak yapmak bir kişinin inancının bir gereği olarak kabul edilir. Müslümanlar için infak, sadece maddi yardımlarla sınırlı kalmaz; zaman, enerji, bilgi gibi kaynakları da Allah yolunda harcamayı içerir. İnfak etmek, hem toplumun gelişmesine katkı sağlamayı hem de kişinin nefis ve egoist düşüncelerinden arınarak manevi bir rahatlama ve huzura ulaşmasını amaçlar.
İnfakın kimlere verilmesi gerektiği de İslam dininde belirlenmiştir. Öncelikli olarak fakir, ihtiyaç içinde olan kişilere infak yapılması teşvik edilir. Bunun yanı sıra, yetimler, dul ve yetim kadınlar, miskinler ve yolcular gibi diğer sosyal yardıma muhtaç gruplara da infak yapılması önerilir. İnfak yapacak kişiye, alıcıların kim olduğunu bildirme ya da önyargıyla yaklaşmama tavsiye edilir.
İslam’da infak yapmanın birçok farklı şekli vardır. Bunlar arasında zekat vermek, sadaka-i fitre vermek, fakirlere yemek veya giysi gibi maddi yardımlarda bulunmak yer alır. Aynı zamanda zamanını ve bilgisini paylaşmak, hayır kurumlarına bağış yapmak, sosyal projelerde yer almak ve ihtiyaç sahiplerine mentorluk yapmak gibi şekillerde de infak yapılabilir.
Sonuç olarak, infak İslam dininin bir parçası olan ve müminlerin mal, zaman, enerji gibi kaynaklarını maddi yardımlar ve hizmetler olarak harcamalarını ifade eden bir kavramdır. İnfak yapılırken öncelikli olarak fakirler ve ihtiyaç içinde olanlar gözetilirken; yetimler, dul ve yetim kadınlar, miskinler ve yolcular gibi diğer sosyal yardıma muhtaç gruplar da gözetilir. İnfak yapmanın birçok farklı şekli vardır ve kişinin manevi bakımdan da nitelikli bir yaşam sürmesine katkı sağlar.
İnfak ne demek örnek?
1- Evimizde kullanmadığımız ya da birden fazla olan eşyaları, başkalarına vermek. 2- Afet bölgesinde evsiz kalmış kişilere yiyecek ve giyecek yardımında bulunmak.13 בדצמ׳ 2023
İnfak nedir 3 örnek?
Peygamber’in hadislerinde zekât, fıtır sadakası, kefaret ve adak gibi malî ibadetler dışında akrabalık bağlarını canlı tutmak, borçluya mühlet vermek, güzel söz söylemek, yoldan eziyet veren şeyleri kaldırmak, birine yol göstermek, selam vermek ve verilen selamı almak, tebessüm etmek gibi manevi yardımlar da infak …
İnfak nedir ne zaman verilir?
Kişilerin bakmakla yükümlü olduğu bireylere vermesi gerektiği nafakadır. Yani diğer bir değişle yapması gereken mecburi yardım olarak ifade edilebilir. Aynı zamanda fakir olan ve yardıma ihtiyacı olan kişiler için verilen bir zekattır.6 ביולי 2021
İnfak kimlere verilir ayeti?
“Sana Allah yolunda kimlere ve ne harcayacaklarını sorarlar. De ki: İnfak edeceğiniz mal anne baba, akrabalar, yetimler, yoksullar ve yolda kalmış gariplere verilmelidir. Hayır olarak daha ne yaparsanız Allah muhakkak onu bilir.” (Bakara, 2/215).5 באוק׳ 2009
Fetanet delili ne demek?
Fetânet ise işlevsel aklın zirve noktasıdır ki, bu durum peygamberlere verilmiş özel bir vasıftır. Bu vasıf, aynı zamanda aklı yerinde ve zamanında en iyi şekilde kullanma yetkinliğine sahip olma demektir. Bu, tek başına büyük bir değer ve ayrıcalık oluşturan bir sıfattır.31 בדצמ׳ 2022
Fetanet ve sıdk ne demek?
Peygamberin hadislerinde bu konunun önemine özellikle vurgu yapıldığını görmekteyiz. “Tebliğ sıfatı”, bütün peygamberlerin çok önemli bir ortak özelliğidir. Bununla beraber onların sıdk/doğruluk, emanet/güvenilir olmak, fetânet/akıllı ve zeki olmak, ismet/günah işlememek vb. gibi başka ortak sıfatları da vardır.
Fetanet ne demek TDK?
Peygamberlerin sıfatlarından biri olan ve “üstün zekâ gücüne sahip olma” anlamına gelen terim. Allah’tan vahiy yoluyla aldığı bilgileri ve emirleri tebliğ etmek, muhataplarını hak dine çağırmakla görevlendirilen yüksek vasıflı kimse.
Fetanet dini anlamda nedir?
Peygamberlerin sıfatlarından biri olan ve “üstün zekâ gücüne sahip olma” anlamına gelen terim. Allah’tan vahiy yoluyla aldığı bilgileri ve emirleri tebliğ etmek, muhataplarını hak dine çağırmakla görevlendirilen yüksek vasıflı kimse.
Fetanet ne demek TYT?
Fetanet sıfatı kelime anlamı olarak “Yüksek zekâ, zihin açıklığı, çabuk anlama ve kavrama yeteneği” anlamlarına gelir.19 באוק׳ 2022