Hayır lokması, adından da anlaşılacağı üzere yapılacak olan işlerin hayrına erişebilmek adına dağıtılmaktadır. Hayır lokması dağıtan kişi, aynı zamanda özel günler içinde lokma dağıtabilmektedir. Kandil ve Cuma gibi mübarek günlerde hayır yapmak isteyen kişiler lokma dağıtabilmektedir.
Hayır lokması ne için yapılır?
İstanbul’da Hayır Lokması, geleneksel bir Türk adetidir ve genellikle sevinçli veya özel bir olayın kutlandığı, misafirlerin ağırladığı dini veya kültürel bir etkinliktir.
Hayır etmenin sevabı nedir?
Bunun anlamı şudur: Allah uğruna yapılan bir infaka, yani iyiliğe Allah tarafından yedi yüz kat fazla karşılık verilecektir. Hayrın bereketi önce onu yapana dönecektir. Bu manayı verirsek, yolunda hayırda bulunan kişiye Allah yedi yüz kat sevap verecektir diyebiliriz.13 Ağu 2011
Camide hayır için ne dağıtılır?
Cami çıkışı lokma döktürme, Türk kültüründe yaygın olarak yapılan geleneksel bir uygulamadır. Özellikle camilerin özellikle cuma namazı sonrası, bayram günlerinde veya dini kutlamaların ardından, cemaatin cami çıkışında bir araya gelerek hayır lokması dağıtılmasını ifade eder.
Hayır işi ne yapılır?
Hayra harcanan paranın da helâl olması gerekir. Herhangi bir maddi ve dünyevi menfaat beklemeden sırf Allah rızası için yapılan iyilik ve yardımlara, hayır ve hasenat denir. Bu maksatla çeşme, köprü, cami, Kur’an kursu, okul ve hastane yapmak hayırdır ve hayır amaçlı yapılan bu tür şeylere de hayrât denir.13 Ağu 2011