Kıssa-i Yusuf, Kur’an-ı Kerim’in on ikinci suresi olan Yusuf Suresi’nde anlatılan bir hikayedir. Hikaye, Yusuf’un hayatını ve başından geçen olayları anlatırken, aynı zamanda öğütler ve ibretler de içermektedir.
Yusuf, Yakub’un en sevdiği oğludur ve ağabeyleri tarafından kıskanılan biridir. Ağabeyleri, onu öldürmek ister, ancak sonra onu bir kuyuya atarlar. Yusuf, bu zorlu durumdan kurtulur ve bir tüccar tarafından köle olarak satılır. Kendisini sürekli koruyan bir aile ortamında, güzel bir eş bulur ve hayatı düzene girer. Ancak, karısı ona iftira atar ve Yusuf zindana atılır. Yusuf, sabretmeyi ve Allah’a sığınmayı öğrenir. Zindanda hayatta kalır ve yeteneklerini kullanarak kendini kanıtlayarak hükümdarın dikkatini çeker. Sonunda, Yusuf hükümdarın sağ kolu olur ve ailesini Mısır’a getirir.
Kıssa-i Yusuf’ta, insanların yalancı şahitlik yapabileceği, iftira atılabileceği ve haksız yere cezalandırılabileceği gibi temalar vardır. Ayrıca, sabır ve sıkıntılara karşı direnme önemli bir mesajdır. Yusuf, zorluklara göğüs gererek ve Allah’a güvenerek hayatta kalır ve başarılı olur. Bu hikaye, insanlara, zorluklar karşısında pes etmemeyi ve Allah’a güvenmeyi öğretir.
Kıssa-i Yusuf, aile ilişkilerinde de önemli bir örnek sunar. Yusuf’un babası Yakub’un, oğluna olan sevgisi ve acısı anlatılır. Ayrıca, Yusuf’un kardeşleriyle olan ilişkileri ve onların kıskançlık nedeniyle yaptıkları hatalar da vurgulanır. Hikaye, aile içindeki dürüstlüğün ve sevginin önemini anlatır.
Sonuç olarak, Kıssa-i Yusuf, Yusuf’un hayatını anlatırken güzel mesajlar veren bir hikayedir. Sabır, inanç ve aile bağları gibi değerler ön plana çıkarırken, insanlara dersler ve öğütler sunar. Bu kıssa, insanların zorluklarla karşılaştıklarında direnç göstermelerini ve Allah’a sığınmalarını öğretir.
Yusuf ile Züleyha hangi edebiyat?
FARS EDEBİYATI. Dinî kaynaklı bir Doğu edebiyatı ürünü olan Yûsuf ve Züleyhâ mesnevisi Fars edebiyatında da işlenen konulardan biridir.
Yusuf ile Züleyha Mesnevi mi?
Bunlardan biri de Yusuf ile Züleyha mesnevisidir. Bu mesnevinin önemli kaynaklarından biri kutsal metinlerdir. Kur’an-ı Kerim’deki Yu- suf suresi bunlardandır. Bu sebeple kendisinin dayanaklarından biri olan bu kutsal metinle mesnevi arasında birtakım benzerlik ve farklı- lıkların tespiti mümkündür.
Yusufu Züleyha kimin eseri konusu?
15.yüzyıl şairlerinden Hamdullah Hamdî’nin Hamse’si içerisinde yer alan, Yusuf Peygamber ve Züleyha’nın aşkını konu edinen çift kahramanlı aşk mesnevisi. Hikâye, kutsal kitapların tamamında bulunmakla birlikte Tevrat ve Kur’an’da oldukça detaylı ve olay örgüsünün genel yapısı açısından benzer bir şekilde yer alır.7 Mar 2022
Kıssa i Yusuf ne zaman yazıldı?
Eserin Yazılış Tarihi Eserin yazılış tarihi bir beyit içerisinde geçmemekle birlikte son varağın alt köşesinde Arap ra- kamlarıyla sene 1198 yazılmıştır. Dolayısıyla eserin miladi takvime göre 1784 yani 18. yüzyılda yazıldığını söyleyebiliriz.
Ezeli ve ebedi ne anlama gelir?
Ebed kelimesinden türetilmiş olan ebedi, dilimize Arapçadan geçmiştir. Ebedi sözcüğü hem sonsuz hem de aralıksız ve sürekli manasına gelir. Bu kelime genellikle ezeli ile birlikte kullanılır. Yine Arapça kökenli bir sözcük olan ezeli ise bir başlangıcı ve öncesi olmayan demektir.4 Ağu 2021
Ezel ne demek islam?
Ezel, Farsça kökenli bir isimdir ve “sonsuzluk”, “başlangıçsızlık” veya “ebediyet” anlamına gelir. İslam düşüncesinde, ezel kelimesi Allah’ın var oluşunun başlangıcı olmadığını ifade eden bir terim olarak kullanılır, bu nedenle zamanın başlangıcını ifade eden bir kavramdır.
Allah’ın ebedi olması ne demek?
Başlangıçsız zaman, zihnen başlangıcı düşünülemeyen süre, varlığın geçmişte sonsuzca devam etmesi anlamında felsefe ve kelâm terimi. Ebediyet ve ölümsüzlük anlamında bir Kur’an terimi. Zamanın sonsuz olduğunu ifade eden kelâm ve felsefe terimi. Allah’ın varlığının sonsuzluğunu ifade eden kelâm terimi.
Ezeli olmasına ne denir?
Ezelden yapma masdar olan ezeliyyet ise “ezelî olma, başlangıcı bulunmama” demektir. Seyyid Şerîf el-Cürcânî ve Tehânevî’ye göre varlığın geçmiş yönünde sonsuz olarak devamına ezel, kendisinden önce yokluk bulunmayan şeye de ezelî denir.
Ezeli olmak ne anlama gelir?
Ezelî, “hiç evveli olmayan (lem yezel) varlık” demektir. Allah’ın zâtının “lem yezel” olması, geçmişte O’nun varlığı bulunmaksızın herhangi bir zamanın geçmemiş olduğu anlamına gelir.