Menşur ne demek Selçuklu?

Sözlükte “yaymak, dağıtmak, kitabı basıp yayımlamak; diriltmek” anlamlarına gelen neşr kökünden türemiş olup “dağılmış, yayılmış” demektir. Herkese duyurulmak, açıklanmak ve yayılmak amacıyla yazıldığı için bu belgelere menşûr denilmiştir.

Hil at ne demek?

Arapça bir kelime olan hil’at “üste giyilen elbise, kaftan” anlamındadır, “resmen giydirilen elbise, teşrifat kaftanı, halâ-ı fâhire” şeklinde de açıklanmıştır[1].

Türk islam devletlerinde Menşur ne demek?

Eyyûbîler’de sultan tarafından tayin edilen görevlilere verilen tayin belgesine menşur adı verilirdi. İktâlar da sultanın tuğrasını taşıyan bir menşurla tevcih edilirdi. Ancak Eyyûbîler’de taklit, menşur ve sicil kelimelerinin birbirinin yerine kullanıldığı görülmektedir.

Menşur ve hil at nedir?

Türk ve İslâm dünyasında kullanılan bir çeşit üst giysisi. Hükümdarın egemenliğinin halife tarafından onaylandığını gösteren belge, tayin menşuru. Osmanlılar’da genel olarak devlet hazinesinden padişah adına yapılan nakdî ve aynî ihsan. Osmanlı Devleti’nde protokol anlamında kullanılan terim.

Menşur ne anlama gelir?

Menşur, Osmanlı Devleti’nde padişah tarafından vezir, beylerbeyi gibi yüksek rütbeli memurların atanmasına ilişkin verilen özel beratlara verilen isim.

Menşur ne anlama gelir?

Leave a Comment