Rıfk ne demek din?

Sözlükte “yumuşak ve yararlı olmak; yardım etmek” anlamlarındaki rıfk kelimesi terim olarak “iyi huyluluk, uyumlu, geçimli ve nazik olma, yumuşak davranma” mânalarına gelir.

Hilim ne demek islam?

Kur’an’da hilm kavramı, Allah’ın kulları ile olan ilişkisinde ve insanların birbirleriyle olan ilişkisinde ortaya çıkan bir kavramdır. Ahlak ve zihin açısından ele alınabilir. Allah’ın özelliği olarak hilm, kullarına karşı yumuşak davranışlı ve merhametli demektir.

Hilim ve tenni ne demek?

Sözlükte “beklemek, gecikmek, sebat etmek, düşünüp taşınmak” anlamlarındaki eny kökünden türeyen teennî ve yine aynı kökten enât “acelecilikten sakınma”; “hilim, vakar, sabır, yumuşaklık ve sebatkârlık” diye tanımlanır (Lisânü’l-ʿArab, “eny” md.; Tâcü’l-ʿarûs, “eny” md.; Kāmus Tercümesi, “eny” md.).

Hilm ve rıfk ne demek din?

Ayrıca lutf, leyn (yumuşaklık), hilm, teysîr (kolaylık gösterme) kavramları rıfk ile yakın anlamda; “sertlik, kaba ve kırıcı davranış” mânasındaki unf, gılzat, hiddet, huşûnet, hurk ve şiddet karşıt anlamda kullanılmaktadır (Lisânü’l-ʿArab, “rfḳ” md.; Tâcü’l-ʿarûs, “rfḳ” md.; İbn Hazm, s. 48, 62, 75; Gazzâlî, III, 184- …

Rıfk ne demek TDK?

Rıfk, iyi ahlak, nezaketli davranış ve mülayimlik anlamı taşımaktadır. Osmanlıdan bu güne kullanılan bir sözcük olan rıfk; faydalı, yumuşak, yardım eden ve nazik kişi demektir.7 Nis 2022

Leave a Comment