Kuran-ı Kerim’in 7. cüzü Maide Suresi ve En’am Suresi’nden oluşmaktadır. İlk 6 sayfası (121-122-123-124-125-126) Maide Suresi’nin son sayfalarından oluşurken, cüzün geriye kalan 14 sayfası En’am Suresi (127’den itibaren) ile devam etmektedir.29 Mar 2023
En’am Suresi, Kur’an’ın altıncı suresidir ve 165 ayetten oluşur. Sure ismini 136. 138. ve 139. âyetlerinde geçen koyun, keçi, deve, sığır ve manda cinsi evcil hayvanları ifade eden En’âm kelimesinden alır.
Enam Suresinin Kuran-ı Kerim’de yer alan en faziletli sureler arasında yer aldığı, sabah ve akşam düzenli olarak okuyanların isteklerinin gerçekleşeceğine ve kötülüklerden korunduğuna rivayet edilmektedir.19 Mar 2021
Tefsir (Kur’an Yolu) Bu suretle müşrikler, inkârları ve günahları sebebiyle, benzer durumdaki eski kavimler gibi, türlü felâketlere mâruz bırakılmakla tehdit edilmekte ve bu durumlardan kendilerini ancak Allah’ın kurtarabileceği hatırlatılmaktadır.
Sabah uyanıldığı zaman En’âm suresinin ilk 3 ayetini okumak, o gün içinde kişinin Allah tarafından 70.000 melekle korunacağı anlamına gelir. Şeytandan korunmak için de En’âm suresinin ilk 3 ayeti okunabilir.13 Mar 2023
Ebced (Arapça: ابجد), İslamiyet’in kabulünden ve Arabistan’da Hint rakamları kullanılmaya başlanmadan önce hesap yapabilmek için harflerin rakam olarak kullanıldığı bir sayı sistemidir. Çağdaş ondalık sayı sistemi olan Hint sayıları çıktıktan sonra hesap yapmak için uygun olmayan ebced terk edilmiştir.
Ebced hesabı ise Ebced rakamları denilen alfabetik bir sayı sistemini kullanarak, kelime, cümlecik veya cümlelerin sayısal değerini hesaplama ve bunlardan anlamlar çıkartma işlemidir. Teori incelenen kelime, cümlecik veya metinde bir şekilde gizli şifreleme bulunduğu varsayımına dayanır.
Arap harflerinin “Ebced, hevvez, hutti, kelemen, sâ’fas, karaşet, sehhaz, dazzağ” kelimelerini oluşturacak biçimde sıralanmasıyla oluşan bu sayı dizgesinin adı da ilk gruptaki Elif-Be-Cim ve Dal harflerinden -bu harfler birleştiği zaman “ebced” okunur- gelmektedir.
İslami ilimler içinde böyle bir ilim yoktur. Geçmişte de ne sahabe döneminde ne müctehidler döneminde ebced hesabını ilim ve sahih bir hesaplama yöntemi olarak gören alim yoktur. Bediüzzaman Risaleler de Sikke-i Tasdîk-i Gaybî kitabında böyle ebced hesaplama yapar ama bunun ehli sünnette ilmi bir dayanağı yoktur.21 Tem 2020
Doğum tarihinin bir kelime veya bir, iki isimle belirlenmesidir. Hangi isimler çocuğun doğduğu seneyi ebced hesabıyla verirse, o isimlerden biri çocuğa verilmiştir. Meselâ: H. 1311′de doğan çocuğa “Mahmud Bahtiyar”, “Süleyman Hurşid”, “Yusuf Mazhari’, “Ömer Rıza” ve “Recep Servet” gibi isimlerden biri verilebilir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…