Allah’ın dilediği emir, hüküm ve bilgileri peygamberine bildirmesi anlamında terim. DOSYASINDA YER ALMAKTADIR. İlâhî kitapların ve özellikle Kur’ân-ı Kerîm’in Allah katından indirilişini ifade eden terim. İlâhî emirleri meleklere ve peygamberlere ulaştıran vahiy meleği.
Vahyin Mahiyeti Tabiî vahiy ile; bütün insanların varlığını kabul edebilmelerini mümkün kılacak tarzda Tanrı’nın bilinir kılınması anlaşılmaktadır. Peygamberler şahsında gerçekleşen vahye çağdaş din felsefesi literatüründe ‘özel vahiy’ denilmektedir.
Vahiy kavramı Kur’ân-ı Kerîm’de yetmişi aşkın yerde fiil kalıplarıyla, altı yerde de “vahy” şeklinde geçer ve bu âyetlerin çoğunda Allah’a, bunun dışında şeytana ve yardımcılarına nisbet edilir.
İslam’da vahyin çeşitleri Vahy-i metlüv (tilâvet edilen/ okunan vahiy): Kur’an’ı meydana getiren ayetlerin tamamı. Bu vahiy, İslam’a göre Allah kelamı olup namazda okunur. Vahy-i gayri metlüv (tilâvet edilmeyen/ okunmayan vahiy): Hadislerle bugüne gelen ve lafzı Peygamber’e ait olan vahiy.
Vahiy ya da tanrısal esin (Arapça: وحي), İslamî terminolojide buyruk veya düşüncelerin Allah tarafından peygamberlere bildirilmesine veya bu bildirinin kendisine denir. İslamî inanışta vahiy peygamberlere gelir ve sadece Cebrail aracılığıyla iner.
Allah’ın sonsuzluğunun ve yüce kudretinin kabullenerek sıkıntılardan O’na sığınmak üzere Ya Baki Entel Baki zikrini çekmek, iman edenlerin manevi tarafının güçlendiren en tesirli vesiledir.24 Kas 2022
Ya Baki Entel Baki zikri, İslam alimlerinde zikirlerin en kıymetlisi ve faziletlisi olarak kabul edilir. Her gün düzenli olarak Ya Baki Entel Baki zikrini çekenlerin içindeki sıkıntılarının azaldığına, mutluluğunun arttığına rivayet edilir.24 Kas 2022
b. “Ya Bâkî Ente’l-Bâkî, Ya Bâkî Ente’l-Bâkî” zikri iki defa söylenir. Bu duanın ikişer defa tekrarlanmasının hikmeti, önce -mecazi mahbup olan- dünyanın fani yüzünü göstermek ve ondan yüz çevirmek, sonra da bunun yerine -hakiki mahbup olan- Allah’ın sonsuz rahmetine sığınmak ve yüzünü o bâki dergaha çevirmektir.9 Ağu 2016
b. “Ya Bâkî Ente’l-Bâkî, Ya Bâkî Ente’l-Bâkî” zikri iki defa söylenir. Bu duanın ikişer defa tekrarlanmasının hikmeti, önce -mecazi mahbup olan- dünyanın fani yüzünü göstermek ve ondan yüz çevirmek, sonra da bunun yerine -hakiki mahbup olan- Allah’ın sonsuz rahmetine sığınmak ve yüzünü o bâki dergaha çevirmektir.9 Ağu 2016
El-Baki zikri pek faydalı ve anlamlı bir zikirdir. El-Baki zikrinin günü pazardır. El-Baki zikrinin sayısı ise 113 dür. El-Baki zikrinin saati ise güneştir.25 Ağu 2023
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…