Arabî ilimler (Lügat, sarf, nahiv, iştikak, belâğat, arûz, muhâdara ve târih ilmi). 2. Aklî ilimler (matematik, mantık, tıp, münazara, cedel ve kelam). 3. Dinî ilimler (Kur’ân ilimleri, hadis, fıkıh, ahlak, tasavvuf, ledünnî, meviza, firâset, rüya tabiri ve Fars dili).22 Oca 2020
– Kur’an-ı Kerim ve Tecvid.
– Arapça.
– Osmanlı Türkçesi.
– Tefsir.
– Dinler Tarihi.
– İslam Mezhepleri Tarihi.
– Hadis.
– Siyer.
1- Nakli ilimler. (Tefsir, kelam, hadis, fıkıh ilmi gibi.) 2- Akli ilimler.
Kutub’un, Allah’ın varlığının delillerine ilişkin görüşleri incelendiğinde, onun bu konu üzerinde hassasiyetle durduğu ve Allah’ın varlığını ispat etmede kelamî delillerinden olan gaye ve nizam, fıtrat ve hudûs delilini kullandığı anlaşılmaktadır.
Varlık ve hadiselerin ilâhî hikmet ve inâyet uyarınca kozmik düzeni gerçekleştirmeye yönelik bir gayeye sahip olduğunu savunan doktrin.
Bir veya daha çok parsel üzerinde bulunan bitişik olan yapılara verilen isimdir. Bitişik nizama sahipi yapılarda en az bir cephe birbirine yaslı şekilde bulunur ve bu tür yapılarda arka bahçe çıkışı, ortak bir alandan sağlanır.
Allah’ın kâinat hakkındaki küllî bilgisi ve takdiri anlamında felsefe terimi. Ahlâk, fıkıh ve hadis alanlarında birbirine yakın anlamlarda kullanılan bir terim. Allah’ın varlığını kanıtlama anlamında kelâm ve felsefe terimi.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan nizam kelimesi intizam sözcüğünden türetilmiştir. İntizam, kural ve tertip anlamına gelirken nizam da usul ve düzen demektir. Alem kelimesi ise hem evren hem de dünya anlamında kullanılır.2 Ara 2021
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…