Hesaplamaların kolay ve açıkça anlaşılabilir olmasını sağlamak için 100 Akçe karşılığı 1 TL olarak belirlenmiştir. Hesabında Akçe’lerin küsuratlı olarak gösterilmektedir. Virgülden sonraki rakamlar küsurat kısmıdır. Örneğin hesabında 1000,00 Akçe varsa bu 10 TL’ye karşılık gelmektedir.
Hesaplamaların kolay ve açıkça anlaşılabilir olmasını sağlamak için 100 Akçe karşılığı 1 TL olarak belirlenmiştir. Hesabında Akçe’lerin küsuratlı olarak gösterilmektedir. Virgülden sonraki rakamlar küsurat kısmıdır. Örneğin hesabında 1000,00 Akçe varsa bu 10 TL’ye karşılık gelmektedir.
Osmanlı Devletinde 1582 yılında yapılan devalüasyonla 1 florin değeri 120 akçe olarak belirlenmiştir.7 Eki 2018
Akçenin gösterdiği bu değer kaybını altına göre ifade edecek olursak; bir Osmanlı altınının 1491-1516 tarihleri arasında 52 akçeye, 1517-1549 yıllarında 55 ve 1550-1566 yılları arasında 60 akçeye karşılık olduğunu belirtmemiz gerekir(4).
16.500 akçe bugün 200-250 bin tl civarı bir para eder. – metal değeri olarak hesaplandı, satın alma gücü değişebilir. – o dönem koyunun ucuz olması normal, ekmek şimdiki ekmek değil. hesaplamak zor kısaca.29 Ara 2022
Bu anlamda “nebî”, insanlardan üstün konumdadır.18 Hülasa; Nebî; resûl, elçi, nübüvvet sahibi, fayda sağlayan, haber veren, doğruluğunda şüphe olunmayan, Allah‟tan aldıklarını tebliğ eden kişi anlamlarına gelmektedir.
Kur’an’da kendilerinden nebî veya resul diye bahsedilen kişiler şunlardır: Âdem, İdrîs, Nûh, İbrâhim, İsmâil, İshak, Ya’kūb, Yûsuf, Lût, Hûd, Sâlih, Şuayb, Mûsâ, Hârûn, İlyâs, Elyesa’, Yûnus, Eyyûb, Dâvûd, Süleyman, Zekeriyyâ, Yahyâ, Îsâ ve Muhammed.
Netice itibariyle resûl kelimesinin mânaları şöyle sıralanabilir: a) Elçi, Allah‟ın habercisi, gönderilen elçi, b) Risalet ve tebliğ sahibi, elçilik vazifesini yerine getiren kimse, c) Kendisini gönderenin haberlerini vermede ve Allah‟tan alıp insanlara verdiği haberlerinde doğru olan kimse, d) Nebî, peygamber.
Kur’an’da geçen nebî ve resul kavramlarının aynı anlamda kullanılmasına karşılık hadislerde nebî ile resul arasında farklılık bulunduğu, resullerin sayısının 313’e (veya 315), nebîlerin ise 124.000’e ulaştığı belirtilmiş (Müsned, V, 187, 266; Buhârî, “Tevḥîd”, 19), bu da kitap ve şeriat verilenlerin resul, onların …
Kendisine kitap gönderilen tüm peygamberlere resul denir. Nebi ise kendinden önceki peygamberlerin getirmiş olduğu dini tebliğ eden peygamberlere denir. Peygamberimiz Hz. Muhammed hem resul hem de nebidir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…