Istimalet, Osmanlı Devleti döneminde kullanılan bir terim olup, verginin toplanmasıyla ilgilidir. Bu kelime, vergi veya vergi tahsilat anlamına gelmektedir. Osmanlı Devleti’nde vergi, devletin gelirini oluşturan önemli bir unsurdur ve bu nedenle toplumun hemen hemen her kesimi vergiye tabi tutulmuştur.
Istimalet sistemi, toplumun vergiye tabi olduğu alanlarda belirli oranlarda vergi alınmasını ifade etmektedir. Bu vergi türü, toplumun sosyal, ekonomik ve demografik yapısına göre farklılık göstermiştir. Örneğin, tarım ile uğraşan bir kişiye tarım ürünleri üzerinden bir vergi oranı uygulanırken, esnaf ve tüccar gibi diğer kesimlere farklı bir oran uygulanmış olabilir.
Istimalet sistemi, hem gelirin düzenli bir şekilde toplanması hem de vergi gelirlerinin adil ve dengeli bir şekilde dağıtılması amacıyla kullanılmıştır. Sistem, devletin mali ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olmuş ve vergi toplama işlemlerinin organizasyonunu sağlamıştır.
Istimalet sistemi Osmanlı Devleti’nde uzun süre boyunca kullanılmış, fakat zaman içinde değişikliklere uğramıştır. Bu değişiklikler, toplumun ihtiyaçlarına, ekonomik durumuna ve siyasi olaylara bağlı olarak gerçekleşmiştir. Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde ise istimalet sisteminin etkisi azalmış ve yeni vergi uygulamalarına geçilmiştir.
Sonuç olarak, istimalet Osmanlı Devleti’nde verginin toplanmasıyla ilgili bir kavramdır. Bu sistem, toplumun vergiye tabi olduğu alanlarda belli oranlarda vergi alınmasını sağlamış ve devletin mali ihtiyaçlarını karşılamıştır. Istimalet sistemi, Osmanlı Devleti’nin vergi politikalarının en önemli unsurlarından biridir.
İskân politikası, bir diğer kelime anlamıyla yerleştirme, konumlandırma politikası. Osmanlı Devleti’nin Rumeli’de alınan toprakları Türkleştirmek ve İslamlaştırmak amacıyla uyguladığı stratejidir. Politikayı ilk olarak uygulayan padişahın Orhan Bey olduğu bilinmektedir.
Sözlük anlamı “meylettirme, cezbetme, gönül alma” olan istimâlet, Osmanlı kroniklerinde “halkı ve özellikle gayri müslim tebaayı gözetme, onlara karşı hoşgörülü davranma, raiyyetperverlik” mânasında kullanılmıştır.
Fethedilen yerlerin halkına iyi davranma, onları himaye etme, dış düşmanlara karşı can ve mal güvenliğini sağlama, dini konularda serbestiyet verme, vergi hususunda kolaylık gösterme Osmanlı istimâletinin başlıca unsurlarıdır.6 Şub 2014
Uygulanan iskân politikası ile boş alanların yerleşime açılması, vergi gelirlerinin artırılması, üretim sürekliliğinin sağlanması, sefer lojistiğinin güçlendirilmesi, güvenliğin tesisi ve en önemlisi de demografik dengenin sağlanarak fethedilen bölgelerin Türkleşme ve İslâmlaşması amaçlanmıştır.
Âsım’ın işittiğine göre, Enes (b. Mâlik) (ra) şöyle demiştir: “Ben, Resûlullah’ın (sas) Bi’r-i Maûne günü şehit edilen yetmiş sahâbîye üzüldüğü kadar hiçbir seriyyeye üzüldüğünü görmedim.1 Kas 2023
Bi’ri Maûne (Arapça: بئر معونة ), Maûne Kuyusu, 4 H.’de Uhud Savaşından 4 ay sonra Suffa Ashabından yetmiş kişinin tuzağa düşürüldüğü ve katledildiği yer.
Maûne, Medine-Mekke yolu üzerinde Benî Âmir ile Benî Süleym’in oturduğu topraklar arasında bulunan bir kuyu olup Benî Süleym’e daha yakındı.
Amiroğulları yurdu ile Süleymoğulları yurdu arasında bulunan Maune kuyusunun yakınında ashabdan yetmiş eğitici ve tebliğcinin şehit edildiği olay. Hicret’in dördüncü yılında Uhud savaşından dört ay sonra Necid Reisi Ebû Berâ’ Medine’ye geldi.
Maûne, Medine-Mekke yolu üzerinde Benî Âmir ile Benî Süleym’in oturduğu topraklar arasında bulunan bir kuyu olup Benî Süleym’e daha yakındı. İslâm heyeti kuyunun yanındaki mağarada istirahate çekildi ve içlerinden Harâm b. Milhân adlı sahâbî Hz. Peygamber’in mektubunu Âmir b.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…