Namazda iki secde arasındaki oturuş anlamında kullanılan terim.
Duruşma Nedir? (CMK m.182-222) Öncelikle duruşma; şikayetçi, sanık, tanık, bilirkişi gibi suje ve ispat araçlarının dinlendiği, delillerin toplanarak ortaya konulduğu ve tartışıldığı “oturum” veya “celse”yi ifade etmektedir.
Osmanlı döneminde bu kelime, culüs gibi oturmak manasında kullanılırdı. Örneğin Hane-i celse, oturulan, ikamet edilen yer anlamına gelir.15 בספט׳ 2021
Culüs kelimesi oturmak, dinlenmek ve mola vermek anlamına gelirken, celse kelimesinin sözlük anlamı oturumdur. Osmanlı döneminde bu kelime, culüs gibi oturmak manasında kullanılırdı. Örneğin Hane-i celse, oturulan, ikamet edilen yer anlamına gelir.15 בספט׳ 2021
Namazda iki secde arasındaki oturuş anlamında kullanılan terim.
Hacib veya perdedara da pervane denilir. Anadolu Selçuklularında büyük divanda bulunan arazi defterlerinde has ve ikta yani dirlik olan tımara ait dağıtımı yapan veya buna dair beratları hazırlayan önemli bir dairenin reisine pervaneci denilmiştir.
Anadolu Selçukluları’nda pervâne mülk, iktâ ve arazi işleriyle uğraşır, bunlarla ilgili tayin, temlik, tahrir işlerini yapar, menşur ve beratları hazırlar, defterleri tutar, tevcih edilen ihsanları dağıtırdı. Ayrıca sultan için istihbarat faaliyetlerini yürütürdü.
Bazı Ortaçağ Türk-İslâm devletlerinde hüküm, ferman, berat anlamında kullanılan terim ve bu belgeleri hazırlamakla görevli memura verilen unvan. Sözlükte “ışık etrafında dönerek uçan küçük kelebek” anlamına gelen pervâne kelimesi terim olarak bazı belge türlerini ve bunları hazırlayan kişiyi ifade eder.
Divan-ı Pervane: Ülke topraklarının kayıtlarını tutan divandır. Başında bulunan kişiye Pervaneci denir. İlk kez Anadolu Selçuklularda kurulmuştur.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…