Hesaplamaların kolay ve açıkça anlaşılabilir olmasını sağlamak için 100 Akçe karşılığı 1 TL olarak belirlenmiştir. Hesabında Akçe’lerin küsuratlı olarak gösterilmektedir. Virgülden sonraki rakamlar küsurat kısmıdır. Örneğin hesabında 1000,00 Akçe varsa bu 10 TL’ye karşılık gelmektedir.
Vergi tahsilinde nüzûl hâneleri için 1 esedi guruş 110 akçe olarak kabul edilmektedir.17 Eyl 2020
1600 (H. 1009)’da para sisteminde yapılan bazı düzenlemelerle bir altın 120 akçeye indirildi. Bu devirde altın paraların ağırlık ve ayarında bir değişiklik olmadığı gibi, resim ve nakışlarına da dokunulmadı. I. Ahmed zamanında 1,5 kırat ağırlığında ve ayarı 80 olan akçeler bastırıldı.
16. yüzyıl başlarında II. Bayezid döneminde günlük alış verişlerde kullanılan Osmanlı gümüş akçesi (çapı 1,2 cm, ağırlığı 0,7 gram). O yıllarda 1 akçe ile bir buçuk kilodan fazla ekmek veya yarım kilodan fazla koyun eti satın alınabilirdi.12 Haz 2019
Muhammed (s.a.v.)῾in özelliklerini yazıyla anlatma yoluna gitmişlerdir. Arapça bir kelime olan hilye, “süs, ziynet, cevher, güzel sıfatlar, güzel yüz” gibi anlamlar taşımaktadır. Hilye-i şerîf, hilye-i saadet ve hilye-i nebevî gibi isimlerle de anılan hilye, İslam edebiyatı ve hüsn-i hat sanatında Hz.
Hilye, hilye-i şerîf, hilye-i saâdet ya da hilye-i nebî, Osmanlı hattatlarca 17. yüzyılda geliştirilen bir süsleme sanatı. Kelime anlamı olarak süs, ziynet, güzellik gibi anlamlara gelen hilye bunların yanında suret, sıfat, hilkat gibi anlamlar da taşımaktadır.
Hilye-i şerîf, hilye-i nebevî, hilye-i saâdet, ve hilye-i şerîfe gibi isimlerle de anılan hilye, İslam edebiyatı ve hat sanatında Hz. Muhammed’in fiziksel, insani ve ahlaki özelliklerini, tavır ve hareketlerini anlatan eserlere verilen isimdir.
Hilye-i Şerif, Hz. Muhammed’in (SAV)fiziki halinin tasvir edilmiş halidir. Peygamberin, ağır bir hastalık geçirdiği dönemde kızının ağlayarak “senin gül yüzünü bir daha nasıl göreceğiz” demesi üzerine Hz. Ali’ye (ra) yazdırdığı kelimelerden oluşan resimdir.31 Ağu 2023
Divan edebiyatının yaygın türlerinden biri olan Hilye, peygamber efendimizin fiziki özelliklerinin anlatıldığı manzum veya mensur eserlerdir. Kelime anlamı olarak süs, zînet, cevher, güzel sıfatlar, güzel yüz anlamlarına gelen hilye Hz. Muhammed’in mubârek vasıflarını anlatan manzum veya mensur eserdir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…