Peygamber’e söz verdiler ve ona biat ettiler. Nübüvvetin on ikinci senesi (621) Zilhicce ayında Akabe’de yapılan bu biata Birinci Akabe Biatı denir.
2 Akabe biatında kimler vardı?
– Useyd b. Hudayr,
– Ebu’l-Heysem Malik b. Teyyihan,
– Seleme b. Selâme. Harise b. Haris, b. Hazrec, b. Amr, b. …
– Zuheyr b. Râfi’
– Ebu Bürde b. Niyar,
– Nüheyr b. Heysem. Amr b. Avf, b. Malik, b. Evs oğullarından:
– Sa’d b. Hayseme,
– Rifâa b. Abdulmünzir,
2 Akabe biatı maddeleri nelerdir?
Peygamber’le buluştular. “Hiçbir şeyi Allah’a eş koşmayacaklarına, hırsızlık ve zina yapmayacaklarına, çocuklarını öldürmeyeceklerine, birbirlerine iftira etmeyeceklerine, emirlerine uyacaklarına” dair Hz. Peygamber’e söz verdiler ve ona biat ettiler.
Akabe biatı nasıl oldu?
Peygamber’i Medine’ye davet etmeye karar veren, ikisi kadın yetmiş beş Medineli, asıl niyetlerini gizli tutarak hac için Mekke’ye giden müşrik Medineliler’le birlikte yola çıktılar. Mekke’ye varınca Hz. Peygamber’le gizlice haberleşerek hac vazifesinin ifasından sonra bir gece Akabe’de buluşmayı kararlaştırdılar.
1 Akabe biatı ne demektir?
Akabe Biatları (“Akabe Bey’atları” veya “Akabe Sözleşmesi” olarak da bilinir), İslam peygamberi Muhammed ile Medineli bir topluluk arasında yapılmıştır. Mekke’nin 2 kilometre yakınlarında bulunan Akabe adındaki bölgede gerçekleştiği için bu ismi almıştır. Ürdün’deki Akabe ile karıştırılmamalıdır.