Categories: Genel

Zilhicce ayında ne yapmak lazım?

Zilhicce, İslam takvimine göre son ay olan ve hacka gitmek için önemli bir aydır. Bu ayda, pek çok ibadet ve dualar gerçekleştirilir. Zilhicce ayının 1. gününden itibaren oruç tutulması tavsiye edilir. Bu oruç, Arefe gününe kadar devam ettirilebilir.

Arefe günü, Zilhicce’nin 9. günüdür ve hac ibadeti için hazırlık günüdür. Bu gün boyunca, hacı adayları Dualar eder, tövbe ve istiğfar yaparlar. Peygamber Efendimizin sünnetini takip eden Müslümanlar, o gün 5 vakit namazı cemaatle kılmaya özen gösterirler. Yine bu gün, kurban bayramının arifesidir. Kurbana verecek olanlar, bu gün kurbanlarını kesmeye hazırlık yaparlar.

Zilhicce ayının 10. günü, Kurban Bayramı’nın birinci günüdür. Bu gün Müslümanlar, kurban kesme ibadetini gerçekleştirirler ve kurbanlarını Allah’a adarlar. Bu ibadet, İbrahim’in Hz. İsmail’i Allah’a kurban ederken gösterdiği sadakaten hareketle gerçekleştirilir. Kurban Bayramı, birlik, beraberlik ve dayanışma duygularını pekiştiren önemli bir mübarek gündür.

Zilhicce ayının 11, 12 ve 13. günleri ise “Tashrik” günleri olarak adlandırılır. Bu günlerde, kurban kesen Müslümanlar, etlerini dağıtarak paylaşırlar. Aynı zamanda bu günlerde, hac ibadeti için Mina’da bulunan hacılar da şeytan taşlama ritüelini gerçekleştirirler.

Zilhicce ayı boyunca, hacı adaylarının yanı sıra diğer Müslümanlar da oruç tutarak, nafile ibadetler gerçekleştirerek ve dualar ederek bu kutsal ayı en iyi şekilde değerlendirmeye çalışır. Zilhicce ayı, birlik, beraberlik, sadaka ve yardımlaşma gibi değerleri ön plana çıkaran bir aydır ve bu değerlere yoğunlaşmak, bu ayda yapılması gereken en önemli şeydir.

Zilhicce ayının önemi nedir?

İçerisinde Kurban bayramını, arefe gününü, terviye ve teşrik günlerini barındırdığından dolayı Zilhicce ayı mübarek aylar içerisinde sayılmaktadır. Bu günlerde oruca niyet ederken de nafile oruca veya kaza orucuna niyet edilebilir. Önemli olan bu günlerin oruçla geçirilmesidir.

Zilhiccenin 10 günü oruç tutulur mu?

Zilhicce ayının 9. ve 10. günü yapılması gereken ibadet nedir sorusunu yanıtlayalım. Zilhicce’nin ilk 9 günü oruç tavsiye edilmesi 9. gün için oruç tavsiye edildiği anlamına gelir. 10. gün ise Kurban Bayramı olur ve bayram günü oruç tutulması tavsiye edilmez.

Zilhicce ayının ilk 10 günü ne yapılır?

Zilhicce ayının 9. ve 10. günü yapılması gereken ibadet nedir sorusunu yanıtlayalım. Zilhicce’nin ilk 9 günü oruç tavsiye edilmesi 9. gün için oruç tavsiye edildiği anlamına gelir. 10. gün ise Kurban Bayramı olur ve bayram günü oruç tutulması tavsiye edilmez. Bayram gününden önce oruçların tutulması daha sevaptır.

Zilhicce ayının ilk 10 günü ne yapılmalı?

Zilhicce ayının ilk on gününde kılınması tavsiye edilen bu namaz, zilhicce ayının ilk on gününde akşam namazı ile yatsı namazı arasında kılınmaktadır. Bu namazda Fatiha suresinden sonra İhlas suresi ve ardından A’raf suresinin 142. Ayeti okunmalıdır. Bu namaza “ve veadna” namazı da denmektedir.20 Haz 2023

Istislah hangi mezhep?

Dört büyük Sünnî fıkıh mezhebinden biri. Bir veya birden çok önermeden başka bir önerme çıkarma, akıl yürütme anlamında mantık terimi. Gazzâlî’nin (ö. 505/1111) fıkıh usulüne dair eseri.

Istislah ne demek örnek?

İslam tarihinde çok fazla kadınla evlenmenin yasaklanması ise toplumun faydası olarak görülerek bir istislah örneğidir. İstislah örnekleri malların yok olmasını, toplumun değerlerinin yok olmasını, kadınlara arasındaki çekişmenin ortadan kaldırılması gibi pek çok amaca hizmet etmektedir.5 Ağu 2021

Maslahat ve mefsedet ne demek?

Maslahat; sözlükte menfaat ve fayda anlamına gelir ki karşıtı mefsedet/zarardır.10 Menfaat ise lezzet ve lezzete ulaştıran yol, mazarrat (zarar, mefsedet) da elem ve eleme ulaştıran şey demektir.

Istishap hangi mezhep?

Nurhayat Yalçı, istıshâbın terim olarak ilk defa Malikî mezhebine mensup İbnu’l-Kassâr’ın eserlerinde görüldüğünü, ancak ondan önce Hanefîlerden Cessâs’ın metinlerinde ilgili kavramlara rastlandığını ve ilk dönemdeki usul eserlerinde konunun dağınık bir şekilde ele alındığını ifade etti.

Maslahat hangi anlama gelir?

Maslahat, sözlükte “doğru, düzgün ve kusursuz olma; iyilik, uygunluk, yarayışlılık” gibi mânalar içeren salâh kelimesinden türetilmiş olup “bir şeyin maksada uygun özellikte olması, fesadın zıddı, iyi, uygun, elverişli, yararlı, iyi olana ulaştıran” anlamlarına gelir; isim olarak çoğulu mesâlihtir (Lisânü’l-ʿArab, “ṣlḥ …

ahmet

Share
Published by
ahmet

Recent Posts

Yugoslavya Federal Cumhuriyeti içerisinde neler yer alır?

Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…

8 months ago

Esnaf olarak ne demek?

Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…

8 months ago

Dua ne demek uzun yazı?

Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…

8 months ago

Beyyine Suresi ne anlama gelir?

Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…

8 months ago

Ruhul Beyan ne tür tefsir?

İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…

8 months ago

Selam ne için okunur?

"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…

8 months ago