Tapınaklar, yollar, sulama kanallarının yanı sıra eşinin adına Babil’in Asma Bahçeleri’ni inşa ettirdiği söylenen II. Nebukadnezar, Yeni Babil İmparatorluğu’nun sınırlarını Suriye’den Mısır’a dek genişletmiştir. Kudüs’ü ele geçirerek (MÖ 587) Yahudileri bölgeden sürmüştür. İştar Kapısı da onun döneminde yapılmıştır.
Nebukadnezar (Akatça: 𒀭𒀝𒆪𒁺𒌨𒊑𒋀 – Nabû-kudurri-uṣur; İbranice: נְבוּכַדְרֶאצַּר, Tiberyan: Nəḇūḵaḏreʾṣṣar veya נְבוּכַדְנֶאצַּר, romanize: Nəḇūḵaḏneʾṣṣar), MÖ 605–562 arasında hüküm süren Babil kralıydı. II.
babil kralı nebukatnezar, i.ö. 597 yılında yahudilerin başkenti kudüs’ü (yeruşalim’i) ele geçirdi ve halkın ileri gelenlerini babil’e götürdü. 586 yılında kenti yıkarak halkın çoğunu babil’e sürdü. yahudilerin orada kaldıkları 70 yıllık dönem `babil sürgünü’ olarak bilinir.
Yahudi tarihinde Babil Sürgünü (İbranice: גלות בבל, romanize: Gelot Bavel) veya Babil Esareti, MÖ altıncı yüzyılda Antik Yehuda Krallığı’nın Neo-Babil İmparatorluğu tarafından yenilgiye uğratılmasının ardından Yahudilerin esir düşüp topluca Babil’e sürüldüğü bir esaret dönemidir.
babil sürgünü meselesi yahudilerin bulundukları coğragyada bozgunculuk çıkarmaları nedeniyledir. bu süreç içerisinde bütün yahudi inancını temsil eden tapınaklar tahrip edilmiş, tevrat yakılmış ve hahamlar öldürülmüştür. hz. üzeyir’in tevrat’ı ezbere okuması sonucu bozgunculukta ileri giden yahudileri yeni bir çıkmaza …
Sözlükte “iyi, faydalı, uygun ve doğru olmak” anlamındaki salâh kökünden türeyen ve “anlaşmak, uzlaşmak, ittifak etmek” anlamına gelen ıstılâhın çoğulu ıstılâhâttır. Arap dilinde daha çok mustalah kelimesi kullanılır. Mustalah veya ıstılahın Türkçe’deki karşılığı terimdir.
Bilinenden hareketle bilinmeyene ulaşmayı ifade eden mantık, fıkıh ve dil bilimi terimi. Hükmün kendisine bağlandığı vasıf, illet anlamında usûl-i fıkıh terimi. Bir eylemin veya hükmün illete bağlanması anlamında kelâm ve fıkıh usulü terimi.
Bu çalışmada ele aldığımız hadislerde ilk bakışta fark edilmeyen yahut herkesin göremediği kusurlar anlamına gelen illet ve yaygın olarak bilinen rivayetlere aykırı düşen güvenilir ravilerin rivayetleri anlamındaki şâz kavramları da söz konusu prensipler içerisinde çok önemli bir yere sahiptir.
Onun tanımına göre hadis ıstılahta, “Hz. Peygamber’e söz, fiil ve onun bilgisi dâhilinde olan bir işte sükût etmesi biçiminde, nispet edilen haber”44 demektir.
Sözlükte “sebep, hastalık ve kusur” gibi anlamlara gelen illet (çoğulu ilel), hadis ilminde terim olarak “genellikle ilk bakışta farkedilmeyen ve hadisin sıhhatini zedeleyen kusur” demektir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…