“Bana, Ya Rafi ne anlama gelir?” başlıklı makale, İslam dinine ait olan bir dua olan “Bana, Ya Rafi”nin anlamını açıklamaktadır. Makalede, dua kelime kelime analiz edilerek derin bir anlayış sunulmaktadır.
Makalenin başlangıcında, “Bana, Ya Rafi” dua kalıbının Arapça olduğu ve “Benimle yüksel, Ey Yükselten” anlamına geldiği belirtilmektedir. Düşüncelere ve duygulara derinlik katan bu dua, Müslümanlar tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.
Sonrasında, “Ya Rafi”nin Allah’ın isimlerinden biri olduğu ifade edilmektedir. Allah’ın sınırsız gücünü ve yüceliğini ifade eden “Rafi” ismi, yükseltme ve yüceltme anlamlarına gelmektedir. Bu ismin kullanılması, kişinin yükselme, gelişme ve ilerleme arzusunu ifade ettiği gibi, aynı zamanda Allah’a yönelme çabasının bir yansıması olarak da kabul edilmektedir.
Makalede ayrıca, “Bana, Ya Rafi” duasının anlamı üzerine yapılan çeşitli yorumlara da yer verilmektedir. Kimilerine göre, dua “Allah’ın yardımını isteme” anlamında kullanılırken; diğer bir yoruma göre de “ruhani yükseliş” ve “Allah’a yakınlaşma” anlamlarını taşımaktadır.
Son olarak, makalede dua ile ilgili örnekler verilerek, dua etmenin öneminin vurgulandığı belirtilmektedir. Bana, Ya Rafi’nin anlamını anlamak ve onu doğru bir şekilde kullanabilmek, kişinin Allah’a yönelme ve manevi yükseliş çabasının bir ifadesi olarak değerlendirilmektedir.
Makalenin sonuç bölümünde ise, “Bana, Ya Rafi” duasının inanç ve ibadet hayatında önemli bir rol oynadığı ve Allah’a yönelme çabalarında bir rehber niteliği taşıdığı vurgulanmaktadır. Bu duası dilimize aktararak ve anlamını anlayarak kullanmanın, maneviyatımızı derinleştireceği ve Allah’a olan bağlılığımızı artıracağı ifade edilmektedir.
Er-Rafi: Rızkın ve derecenin artması, işinde yükselmek ve fakirlikten kurtulmak için okunur. Sabah ve ikindi sonra 351 defa zikredilir.31 Ağu 2021
– Er-Rafi şeklinde zikir çeken bir kimse zalim ve düşman kişilerin zararlarından ve şerrinden emin olur. – Bu esmayı Pazartesi ya da Cuma geceleri çeken kişi de toplum içerisinde saygı değer ve heybetli olarak tarif edilen bir mevkiye erişir.17 Nis 2020
Ya Rafi esmasının fazileti, Allah’ın ilimi ile gönlünü kazanmak ve istenilen dileklerin tez vakitte gerçekleşmesidir. Yüce yaradan dilediği kulunu yüceltir, ondan iyi her şeyi bilen yoktur. Ya Rafi zikri 99 kere tekrar edilmektedir.1 Eyl 2023
– Er-Rafi esması, “Ya Rafi Celle Celalühü” şeklinde teşbih edilirse, bu teşbihi yapan kişi hem maddi hem de manevi olarak yükselir. Bu teşbihe devam eden kişinin dünya üzerindeki rızkı da bol olur. – Er-Rafi şeklinde zikir çeken bir kimse zalim ve düşman kişilerin zararlarından ve şerrinden emin olur.17 Nis 2020
Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin ilham kaynağı olan Şems-i Tebrîzî’nin (ö. 645/1247) konuşmalarından derlenen tasavvufî bir eser. Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin sohbet şeyhi.
Ebu’l-Hasan el-Eş’arî (ö.324/935)’nin Makâlâtü’l- İslâmiyyîn adlı eserinde şiî fırkalar ve imâmet kavramı.31 Ara 2023
Sünnî kelâm okulunun önemli kurucularından biri olarak kabul edilen Ebü’l-Hasan el-Eş’arî (ö. 324/935-36) Makâlâtü’l-İslâmiyyîn isimli bu meşhur eserinde Müslümanlar arasında itikatla ilgili olarak ortaya çıkan farklı görüş ve mezhepleri ortaya koymaktadır. Eserin iki bölümden oluştuğunu söylemek mümkündür.
Sünnî kelâm okulunun önemli kurucularından biri olarak kabul edilen Ebü’l-Hasan el-Eş’arî (ö. 324/935-36) Makâlâtü’l-İslâmiyyîn isimli bu meşhur eserinde Müslümanlar arasında itikatla ilgili olarak ortaya çıkan farklı görüş ve mezhepleri ortaya koymaktadır. Eserin iki bölümden oluştuğunu söylemek mümkündür.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…