Bir peygamberin tebliğ ettiği dine inanan veya o dine muhatap olanların meydana getirdiği topluluk anlamında terim. Aynı soydan gelenlerin veya bir başka sebeple aralarında yakınlık bulunanların muhaliflere karşı birlikte hareket etmelerini sağlayan dayanışma duygusu.
Ümmet (Arapça أمة), İslam toplumunun tamamını ifade eden bir kavram. Ümmet kelime olarak bir anneden doğan çocuklara verilen isimdir. Daha sonra İslam inancına sahip herkesi içine alan bir anlama kavuşmuştur.
Türk Dil Kurumuna göre ümmet kelimesi, Hz. Muhammed’e (sav) inanan ve onun yaptıklarını yapmaya çalışarak onun etrafında toplanan insanlar olarak açıklanmaktadır.4 Haz 2021
İslam’a göre ümmet bilincini oluşturmanın temel koşulu; insanın birtakım benlik, hissi ve ferdi ihtiyaçlarından uzaklaşarak Yüce Allah’ın birliğinde müminlerin birlik ve bütünlük içerisinde görme anlayışına sahip olmak ve dolayısıyla tüm müminlerle birliktelik oluşturmaktır.
İslam literatüründe ümmet, aynı dine inanan, aynı değerleri paylaşan insanların oluşturduğu toplumdur. Her Müslüman İslam ümmetinin bir üyesidir.7 Ara 2019
İsmail Çetin Efendi (1942-2011) Diyarbakır’ın Hazro ilçesinde dünyaya gelmiştir. Doğduğu bölgede ilim ehli olarak tanınmış bir ailede büyümüştür. Nakşibendiyye, Kadiriyye, Kübreviyye, Sühreverdiyye ve Çiştiyye tarikatlarından hilafet almış bir gönül insanıdır.
Molla İsmail Arslan, 1933 yılında Elazığ’ın Karakoçan ilçesinin Kulundere köyünde dünyaya geldi. İslam ilimleri alanındaki ilk derslerini Sefkarlı Molla Muhammed’den aldı. Arapça (Sarf, Nahiv, Belagat) ve Mantık gibi teknik ilimler başta olmak üzere Şafii Fıkhı, Tefsir, Hadis ve Akaid eğitimi gördü.2 May 2021
İsmail Çetin Efendi (1942-2011) Diyarbakır’ın Hazro ilçesinde dünyaya gelmiştir. Doğduğu bölgede ilim ehli olarak tanınmış bir ailede büyümüştür. Nakşibendiyye, Kadiriyye, Kübreviyye, Sühreverdiyye ve Çiştiyye tarikatlarından hilafet almış bir gönül insanıdır.
Şeyh Said (Şeyh Said Palevi, Şeyh Said Pirani, Şeyh Muhammed Said Nakşibendi, Şeyh Said Efendi) (d. 1865/1866; Palu, Elazığ – 29 Haziran 1925, Diyarbakır), seyyid bir aileye mensup, Zaza asıllı Nakşibendi şeyhi, Kürt lideri. Müderris, mutasavvıf, müfessir ve muhaddis olan Şeyh Said, Şeyh Said İsyanı’nın lideriydi.
Son devir din âlimlerinden. Türkiye Cumhuriyeti’nin beşinci Diyanet İşleri başkanı, fıkıh ve tefsir âlimi. Erzurum müftülerinden.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…