Zâriyât 51/1-6). Müfessirlerin büyük çoğunluğu, 1. âyette geçen tûr kelimesini –Kur’an’daki kullanımlarını dikkate alarak– Hz. Mûsâ’ya peygamberlik görevinin tebliğ edildiği kutlu dağ (Sînâ dağı) anlamıyla açıklamışlardır.
Sina Dağı, Tevrat’a göre, Musa Peygamber öncülüğündeki İsrailoğullarının (İbraniler) Mısır’dan çıkarken durdukları, Musa’nın YHVH ile konuştuğu ve On Emir’i aldığı yer olarak bilinmektedir. Kur’an’da bu konu Ta-Ha suresinde de geçmektedir.
Mûsâ, hiçbir şey yemeden ve içmeden Rab ile kırk gün kırk gece kaldıktan sonra Sînâ dağından iki levha ile inmiş ve Rabb’in emrettiklerini kavmine aktarmıştır (Çıkış 34/27-35; ayrıca bk. ON EMİR). Daha sonra bütün bu emir ve öğretileri bir kitap halinde yazmıştır (Tesniye, 31, 9, 24; ayrıca bk.
Kuran’da ise Sina Dağı “Tur-u Sina” olarak geçmektedir. Tur, Arapça dağ anlamına geldiğinden çevirirken Sina Dağı diye çevrilmektedir. Meryem Suresi 52. ayette “Ona, Tur’un sağ yanından seslendik ve onu (kendisiyle) gizlice söyleşmek için yakınlaştırdık” demektedir.
Kuran’da ise Sina Dağı “Tur-u Sina” olarak geçmektedir. Tur, Arapça dağ anlamına geldiğinden çevirirken Sina Dağı diye çevrilmektedir. Meryem Suresi 52. ayette “Ona, Tur’un sağ yanından seslendik ve onu (kendisiyle) gizlice söyleşmek için yakınlaştırdık” demektedir.
Ya Allah Ya Hu genelde cuma günleri namazdan önce okunur. Okunma şekli 100 defa Ya Allah Ya Hu çekme şeklindedir. Hayırlı olan dileğin gerçekleşmesi amacıyla bu dua okunur yani çekilir.3 Nis 2021
Hayırlı olan dileğin gerçekleşmesi amacıyla bu dua okunur yani çekilir. Ya Allah Ya Hu duası, tespih yardımı ile çekilebilir. Tespihler belirli sayıdaki boncuklardan oluşur.3 Nis 2021
Sûfîlere göre zikrin en faziletlisi Allah’ı bir şey isteme anlamı taşımayan bir ifadeyle anmaktır. Bundan dolayı talep mânası taşımayan ve Allah’ın zâtî ismi olan hû en faziletli zikir telakki edilmiştir.
Râzî’ye göre İhlâs sûresinin ilk üç kelimesi (hû, Allah, ahad) üç makamı ifade etmektedir: Hû mukarrebûnun makamı olup makamların en yücesidir. Buna göre li-zâtihî var olan sadece O’dur; O’nun dışındakiler mümkün varlıklardır ve yok hükmündedir. İkinci kelime olan Allah ashâb-ı yemînin makamıdır.
Sûfîlere göre Allah’ın zâtına işaret eden ismi. Kâinatı yaratan ve idare eden en yüce varlık. Allah’ın en büyük ismi anlamında bir tabir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…