Günlük konuşmalar ve yazışmalarda sıklıkla kullandığımız takdir kelimesi, dilimize Arapçadan geçmiştir. ”Kadr” kökünden türetilen bir sözcük, bir şeyi yerinde ve güzel olduğunu belirtmek manasına gelir.27 Tem 2021
Takdir ve ödüllendirme sistemi; şirketlerin en değerli varlığı olan çalışanlarının motivasyonunu, bağlılığını ve performansını yükseltmeyi hedefleyen ve çalışanların kendini daha fazla geliştirmesine olanak tanıyan bir yapıdır.
Takdir edilmek ortaya çıkarılan bir iş veya bir eylem doğrultusunda bir diğeri tarafından beğenilme, onaylanma ve önemli bulunma durumudur. Takdir edilme durumunda kişinin yaptıkları bir başkası tarafından görülmüş, değerlendirilmiş ve beğenilmiş demektir.6 Eki 2023
Deyimler ve birleşik fiiller ise, öğüt verme amacı gütmezler. Ancak tıpkı atasözleri gibi bir anlam yoğunluğu içerirler. Bu kelime grupları, belirli durumlarda çarpıcı anlamlarından yararlanmak üzere kullanılırlar. Takdir etmek (veya eylemek) ifadesi de böyle bir kullanıma sahiptir.17 May 2022
Takdire Şayan kelimesi ise övülmeye, beğenilmeye layık olan manasına gelir. Takdire şayan kelimesi, dilimizde çok sık duyduğumuz ve kullandığımız kelimeler arasında yer alıyor. Bu kelime özellikle de takdir edilen ve beğenilen şeyleri ifade etmek için sıkça kullanılıyor.30 Ağu 2021
Zerdüştîlik’te iyilik tanrısı olarak kabul edilen Ahura Mazda’nın İslâm literatüründeki adı.
Tanım. Ahura Mazda (Ahuramazda, Harzoo, Hormazd, Hourmazd, Hürmüz, Ohrmazd, ‘Rab’ ya da ‘Ruh’ olarak da bilinir) Hristiyanlık öncesinde Asya’da yayılan Zerdüştlük, Eski Mede ve Pers mitolojisinde tapınılan en yüce ruhtur. Ahura Mazda evrenin ve içindeki her şeyin yaratıcısıdır ve aynı zamanda bilge ve iyidir.
Eski dünyanın büyük peygamberlerinden Zerdüşt/Zoroaster, Doğu İran’da yaşamış bir reformcudur. Eski İran’a tek tanrıcılık/tevhîd inancını getirmiştir. Eski İran peygamberi olarak kabul edilen Zerdüşt, Büyük İskender’den 258 yıl önce ortaya çıkmıştır.
Ehrimen, Zerdüştlük inanışında, kötülük ve karanlıkları temsil eder. Zerdüştlüğün ifade ettiği mutlak ikicilikte, iyilik ilkesi ya da tanrısı olan Ahura Mazda ile sürekli bir mücadele ya da savaş hali içinde bulunan kötülük ilkesi ya da tanrısı.
Zerdüştlük felsefesinde su, hava, toprak, ateş kutsal sayılır ve ateşe, aydınlığa veya Güneş’e bakılarak ibadet edilir. Işığın ve aydınlıkların, Tanrı Ahura Mazda’nın fiziksel temsili olduğuna inanılır. Bununla ilişkili olarak ateş, iyi ve kötüyü birbirinden ayıran Tanrısal bir güce sahiptir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…