Tedvin öncesinde öne çıkan tâbiîler; soru sorulmadıkça hadis rivayet etmekten kaçınma, meclislerde farklı ilim dallarına ait bilgileri bir arada sunma, hadisleri yer yer fetva şeklinde nakletme ve az hadis rivayet etmeyi tercih etme gibi özelliklerle daha çok sahâbîlerin rivayet anlayışlarını sürdürmüşlerdir.
Sahabilerden sonra geldikleri için kendilerine “tâbi olanlar” anlamında “tâbiîler” denilen bu ilim talipleri, sahabe neslinin sahip olduğu sünnet ve hadis kültürünü ilk zamanlar ezberlemek suretiyle hafızalara, daha sonra da yazarak sayfalara kaydetmek noktasında önemli görevler üstlenmişlerdir.
Tâbiîn (Arapça: تَابِعُونْ ; tâbiûn / tâbi olanlar), Sahabeleri görmüş ve onlarla bir şekilde irtibat kurmuş olan Müslümanlara verilen bir İslâm dinî terimidir. Bu kavramdan hareketle Tabiinleri görmüş ve onlarla irtibat kurmuş Müslümanlara da Tebeut tabiin denir.
Sahâbe. sonrası ilk dönemin İslam literatüründeki karşılığı tabiîn dönemidir (h. 65-135).
Sahâbe. sonrası ilk dönemin İslam literatüründeki karşılığı tabiîn dönemidir (h. 65-135).
Yüksek seviyede refah, huzur ve mutlu hayat anlamında cennetin isimlerinden biri. Bütün dinî inanışlara göre müminlerin ölümden veya kıyametin kopmasından sonra sonsuz mutluluk içinde yaşayacakları yer.
Naim isminin anlamı bolluk ve bereket, varlık demektir. Naim isminin bir diğer anlamı da cennetin bir bölümü demektir. Naim ismindeki kişiler özgürlüklerine çok düşkündür ve bu nedenle hiçbir yere bağlanmak istemezler. Kısıtlanacakları bir işte çalışamaz, kısıtlayıcı bir aile ile de çok fazla anlaşamazlar.25 Eyl 2023
– Cennet: Beyaz inciden DAR-ÜL CELÂL.
– Cennet: Kırmızı yakuttan DAR-ÜS SELAM.
– Cennet: Yeşil zebercetten CENNET-ÜL ME’VÂ
– Cennet: Sarı mercandan CENNET-ÜL HULD.
– Cennet: Beyaz gümüşten CENNET-ÜL NAÎM.
– Cennet: Kırmızı altından CENNET-ÜL FİRDEVS.
– Cennet: Sarı miskden CENNET-ÜL KARAR.
Bu hadislerde belirtildiğine göre firdevs cennetin ortası, en yüksek ve en değerli bölgesi olup arşın altındadır. Aynı zamanda cennet ırmaklarının fışkırdığı bir bölge olan firdevs cennetleri dört tanedir; ikisinde kullanılan eşya ve süslemeler altından, diğerlerinde ise gümüştendir.
En yüksek kademe Firdevs (bazen Adn denilir) olarak bilinir. Yine bu kaynaklara göre; Kıyametten sonra Firdevs kademesine ilk olarak Muhammed bin Abdullah, ardından sefalet içinde yaşayanlar ve sonra en dindar olanlar girecektir. Cennete girenlerin melekler tarafından Arapça selamlanacakları rivayet edilmektedir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…