(ﻧﺎﺷﺎﺩ) sıf. (Fars. olumsuzluk bildiren nā- ve şād ile nā-şād) Üzüntülü, gamlı, kederli, mahzun, mükedder: Beni şâd eylemedin sen dahi nâşâd olasın / Şu’le-i âh-ı girîban gibi berbâd olasın (Nâbî’den).
Şâd kelimesi Osmanlıca’ya da Farsça’daki anlamıyla geçmiştir ve günümüzde kullanıldığı gibi mutlu, neşeli manasına gelmektedir.24 May 2021
شیوه Arapça ve farsça anlamları روش و قاعده. (برهان). طور. رسم. طریقه. سبک.
(şâd): sevinçli. eski türkçe’de, hakan ailesinden gelen erkeklere verilen ünvanlardan biri.
TDK’ya göre şad etmek, hayatını kaybetmiş bir kişiyi anarak, onun memnun olduğuna ve huzura erdiğine inanmaktır. ‘Ruhu şad olsun’ örneğindeki kullanımı uygundur. Şad olmak ise; ‘seni gördüm şad oldum’ örneğindeki kullanımı gibi, mutlu olmak, neşelenmek, memnun olmak anlamları taşır.24 Nis 2020
Telfîk, mezhep müçtehitlerinin ihtilaflı hükümleri arasında olursa caiz değildir. Çünkü mezhebe bağlı diğer müçtehitlerin içtihatları da mezhep müç- tehitlerinin onların içtihadına izin verdiği ve usulünü kullandırdığı için, mezhep imamının içtihadı sayılır.
Telfik konusu, müctehidler döneminden sonra, yedinci yüzyılda ortaya atılmış ve mukallidler arasında tartışma konusu edilmiştir. Böyle olunca, “Telfik, Müslümanların icması ile batıldır” demek, cüretli ve isabetsiz bir sözdür. 5- İhtiyaç halinde yapılan telfikte, dinin oyuncak haline getirilmesi söz konusu değildir.
Fıkhî bir meselenin hükmünü farklı mezheplerden seçilen unsurları bir araya getirerek oluşturma anlamında terim.
Farklı görüş ve hükümleri birleştirmek anlamına gelen telfîk VII. asırdan sonra usul âlimleri arasında tartışılan bir mesele olmuştur. İslâm Hukukunda içtihada dayalı bir mesele olan telfîk, genel olarak fıkıh usûlü eserlerinin taklit bölümünde değerlendirilmiştir.
İki veya daha çok hadisi bir hadis gibi rivayet etme anlamında terim. Sözlükte “birleştirmek” mânasına gelen telfîk, terim olarak farklı isnadlardan gelen ve farklı lafızlarla rivayet edilen bir hadisin isnad ve metinlerinin birleştirilmesini ifade eder. Buna telfîku’r-rivâyât adı da verilir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…