Hinduizm’de kast sistemi olarak ifade edilen düzenlemenin en üst tabakasını brahminler denilen din adamları oluşturur. Hinduizm kutsal kitap koleksiyonunun ilk metinleri olan Vedalar, brahminlerin görevleri, onların kurban ayinlerini icra edişleri ile ilgili bilgileri ihtiva etmektedir.
Ruhban sınıfının giydiği kıyafetlere cüppe denir. Rahipler tüm ayinlere cüppe ile katılmak zorundadır. Ruhbanlık Ne Demek? Başpiskopos, rahip ve rahibelerden oluşan sınıfa ruhbanlık denir.12 Tem 2021
Arapça kaynaklar ‘ruhban’ kelimesinin ‘rahip’ kelimesinin çoğulu olduğunu ve ‘Allah’tan korkan kişiler’ anlamına geldiğini ileri sürerler.
Buna göre İslam’da ruhban sınıfının olmaması din adamı veya görevlisi sınıfı olmaması değil, kendini baştan kurtulmuş/felaha ermiş veya gündelik ifadeyle cennetlik görüp başkalarını kurtarmakla dolayısıyla da cennete yerleştirmekle vazifeli görmemek demektir.18 Ara 2020
Tefsirlerde yer alan açıklamalara göre ruhbanlık, bir grup hıristiyanın dinde ortaya çıkan fitneden uzaklaşıp dağlara çekilerek ibadet etme ve nefis tezkiyesinde bulunmanın yanı sıra mağaralarda ve kuytu köşelerde yalnız yaşama, kadınlardan uzak durma gibi meşakkatli bir hayat tarzına katlanmasını ifade etmektedir.
Dayanağı yoksa o bilgiye itibar edilmez. C2 – Peygamber efendimizin saçının uzaması diye bir mucizesi yoktur. Yüzyıllardan beri korunan ”sakalı şerif”ler de böyle bir durum gözlemlenmemiş; hiçbir siyret, tasavvuf ve akaid metninde efendimizin böyle bir mucizesinden bahsedilmemiştir.
Ramazan ayının on beşinden sonraki gecelerde ve diğer mübarek gecelerde sakal-ı şerif bohçaları ziyaretçilerin hep birlikte okuduğu tekbir ve salât-ı ümmiyye eşliğinde açılır, mahfazalar cemaatin yoğunluk derecesine göre ya önünden geçerken salavat getirilerek ya da öpülerek tâzim edilir.
Bunlardan 422’si, 3 bin 223 camisi bulunan İstanbul’da, 153’ü, 1679 camisi bulunan Bursa’da, 98’i, 1844 camisi bulunan İzmir’de, 87’si ise 961 camisi bulunan Yozgat’ta muhafaza ediliyor. Ardahan, Mardin, Bingöl, Artvin ve Ağrı illerinde ise sadece 1’er camide Sakal-ı Şerif bulunuyor.24 Tem 2014
Sakal-ı Şerif, İslam peygamberi Muhammed’in özel dinî günlerde cemaatin feyz ve muhabbet alabilmesi için ziyarete açılan cam içinde korunan sakalıdır. Baş üzerinde yeri vardır ve bir sonraki sefere kadar sanduka içinde, salavat okunarak kırk bohçaya sarıldıktan sonra saklanır.
Bunun unutulması ve peygamberimize tapma işine girişmek, Allah’a ortak koşmaktır – bir başka deyişle şirktir. Peygamberimize ait olduğu iddia edilen sakal tellerini öpmek, o sakallara yönelik dua etmek, onların önünde yerlere yatarak ağlamak da saygı ifadesi değil, putperest eylemidir.25 Tem 2013
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…