Ribatlar, Müslümanlar tarafından kullanılan askeri veya dini amaçlı yapılar olarak bilinir. Ribat terimi Arapça’da “savaşçıların kalmak için gözlem yaptığı bir mevki” anlamına gelir. Ribat kelimesi aynı zamanda “sarılmak” anlamını da taşır, çünkü ribatlarda savaşa hazırlık yapılır, düşmanın kontrol altında tutulduğu bölgeleri gözetlemek için kullanılırdı.
Ribatların inşası, İslam’ın ilk dönemlerinde ortaya çıktı ve büyük ölçüde İslam’ın yayılmasının bir sonucu olarak ortaya çıktı. İlk ribatlar, Hz. Muhammed’in liderliğindeki Müslümanların savaş sırasında kullanılmak üzere çadırlara benzer yapılar inşa ettiği Medine döneminde yapıldı. Bu ribatlar, Müslüman savaşçıların savunma ve saldırı planlarını yapmaları için stratejik konumlandırıldı.
Ancak ribatlar daha sonra Abbasiler döneminde gelişimi gösterdi. Abbasi halifesi Harun Reşit, 9. yüzyılda ribatları Palladius adlı bir erkeğe inşa ettirdi. Ribatlar bu dönemde, sadece Müslümanları korumakla kalmayıp aynı zamanda İslam’ı yaymak için bir üs olarak da kullanıldı.
Ribatlar, zamanla farklı bölgelerde ve farklı amaçlarla inşa edilmeye devam etti. Özellikle Endülüs ve Kuzey Afrika’da çok sayıda ribat yapıldı. Bu ribatlar, Müslümanların İber yarımadasında Hristiyanlara karşı savunma amaçlı kullanıldı.
Günümüzde, ribatlar çoğunlukla tarihi ve kültürel değer taşıyan yapılar olarak korunmaktadır. Birçok ülkede turistik atraksiyon haline gelmiş olan ribatlar, ziyaretçilere tarih ve mimari açısından zengin deneyimler sunar. Ayrıca, bu yapılar İslam’ın askeri ve dini geçmişini anlamaya çalışanlar için önemli bir kaynak oluşturur.
Esasen ribât, düşman taarruzuna karşı oluşturulan bir sürekliliği tanımlamaktadır. Herhangi bir şeyi rabt ve zabt için kullanılan ip, bağ ve at sürüsü anlamına da gelmektedir.
KERVANSARAYIN KURULMASI VE GÖREVLERİ 1019–1020 yıllarında Gazneli Mahmut tarafından Rıbat-ı Mahi adıyla bir kervansaray yaptırılmıştır. İslamiyet döneminde ise kervansaray, ilk Müslüman Türk devleti olarak bilinen Karahanlılar (840-1212) döneminde Ribât-ı Melik adıyla Buhara – Semerkand arasında yapılmıştır.22 Haz 2020
Önce sınır boylarında askeri amaçla yapılan bu yapıların daha sonra tekke, zaviye ve hanlara dönüştüğünü belirten Şimşir, “İlk kervansaray olarak Gazneli Mahmut döneminde yapılan ‘Ribat-ı Mahi’ dediğimiz bir yapı var.22 Eyl 2018
Kervansaraylar ilk defa milattan önce 5. yüzyılın başlarına doğru Ahameniş İmparatorluğu tarafından yaptırılmıştır.
Er-Reşîd; dünya ve ahiret hayırları için kullarını hikmetle yönlendirendir. Er-Reşîd; adalet ve fazilet sahibidir. Er-Reşîd; dostlarını olgunluğa ulaştırandır. Er-Reşîd; rüşd sahibi olan, doğru ile yanlışı birbirinden ayırt edendir.1 Eyl 2023
Er Reşit esması evliya ve velilerin zikirlerinden olan mübarek bir esmadır. İşleri ters giden talihleri kapalı olanların 1000 kere okumaları işlerinin açılmasına vesile olmaktadır.1 May 2021
Er-Reşîd isminin faziletine ulaşmak için günde 514 kere söylemek gereklidir. Dünya ve ahiret mutluluğu isteyenler bu zikri çekebilir. Bu ismi yatsı namazından sonra (100) kere okuyanın ameli makbul olur. Her gün (514) defa Raşit ve Mürşit olur.1 Eyl 2023
Er Reşit Esmasının Anlamı Nedir? Er Reşit esması Allahu Teala’nın doğru ile yanlışı birbirinden ayıran özellikte olduğu anlamına gelmektedir. Er Reşit esması ile Allah’ın dilediğini iyiliğine ulaştıran olduğunu ifade etmektedir.1 May 2021
Sözlükte “doğru yolu bulup onda sebat etmek” anlamındaki rüşd (reşed, reşâd) kökünden türemiş bir sıfat olan reşîd kelimesi “doğru yolda bulunan, doğru ile yanlışı ayırt edebilecek çağa giren” demektir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…