Kuran-ı Kerim, İslam dininin kutsal kitabıdır ve peygamber Muhammed’e vahiy yoluyla indirilmiştir. Kitap belli bir düzen ve sıra içinde yazılmıştır ve içerisinde birçok isim bulunmaktadır. Bu isimlerden biri de Nurdan’dır.
Kur’an’da Nurdan ismi geçmemektedir. Kuran-ı Kerim’de geçen 99 isimden bahsedilirken, Nurdan ismi bu listede yer almamaktadır. Ancak bu, Nurdan isminin önemini veya değerini azaltmaz. İslam dininde bir ismin Kuran’da geçmesi, o ismin önemli ve değerli olduğu anlamına gelmez. Kuran’da sadece belirli isimlere yer verilmiştir ve diğer isimler bu listede yer almamıştır.
Nurdan, Türkçe kökenli bir isim olup, “nur” ve “dan” kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. “Nur” kelimesi ışık, aydınlık anlamına gelirken, “dan” ekiyse bu ışığın kaynağına işaret eder. Dolayısıyla Nurdan ismi, ışık veya aydınlatma anlamına gelir.
İslam dininde, isimlerin anlamları ve güzellikleri önemlidir. İsim seçimi, özenle yapılmalı ve anlamı üzerinde düşünülmelidir. Bir ismin Kuran’da geçip geçmemesi, onun değerini veya önemini değiştirmez. Nurdan gibi isimler, Allah’ın yarattığı güzelliklere işaret etmektedir ve bu anlamda İslam dininde değerlidir.
Her ne kadar Kuran-ı Kerim’de Nurdan ismi geçmese de, bu isim birçok Müslüman aile tarafından tercih edilmektedir. İsim, kişinin aidiyetini ve kökenini yansıttığı gibi, anlamıyla da bir bağ kurar. İsim tercihinin en önemli kriteri, ailenin inancına ve değerlerine uygun olmasıdır. Nurdan ismi, aydınlık, güzellik ve umut anlamıyla İslam dinine uygun bir isimdir ve bu yönüyle değerlidir.
Kız çocuklarına konulan Nur ismi Kuran-ı Kerim içerisinde en fazla yer alan isimlerden bir tanesidir. Nur ismi Arapça kökenli olmasının yanı sıra aydınlık demektir. İlahi güç olarak görülen Nur ismi inanılan parlaklık ve düşünülen anlamı taşır. Nur isminin diğer bir anlamı da Kuran-ı Kerim demektir.18 Mar 2022
Sözlükte “aydın ve ışıklı olmak” mânasındaki nevr kökünden türemiş bir isim olan nûr “aydınlık, ışık” demektir. Ayrıca apaçık olan, nesne ve olayların mahiyetini ortaya koyup aydınlatan şeye de nur denir.
Kız çocuklarına konulan Nur ismi Kuran-ı Kerim içerisinde en fazla yer alan isimlerden bir tanesidir. Nur ismi Arapça kökenli olmasının yanı sıra aydınlık demektir. İlahi güç olarak görülen Nur ismi inanılan parlaklık ve düşünülen anlamı taşır. Nur isminin diğer bir anlamı da Kuran-ı Kerim demektir.18 Mar 2022
İlk anlamı aydınlık, parıltı demektir. Nur ismi bunun dışında Kur´an-ı Kerim’de geçmektedir. Kur’an-ı Kerim’de anlamı ise Mekke’deki Hira dağına verilen isimdir.27 Eyl 2023
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…