Kadın olmanın tanımı, bir kişinin biyolojik, cinsel ve sosyal rollerine dayalı olarak belirlenir. Ancak, kadın olmanın tam olarak ne zaman demek olduğu konusu tartışmalıdır ve çeşitli kültürel, sosyal ve ideolojik faktörlerden etkilenir. Ne zaman kadın denir sorusu, cinsiyet kimliği ve cinsiyet rolleri üzerine yapılan araştırmalar ve tartışmalarla ilgili birçok değerlendirmeyi içermektedir.
Cinsiyet kimliği, bir kişinin kendini hangi cinsiyete ait hissettiğini ifade eden bir kavramdır ve biyolojik bir cinsiyetle uyuşmasa da kişinin kendini erkek veya kadın olarak tanımlaması durumunda, o kişiye kadın denir. Bu tanım, trans kadınlar için de geçerlidir. Trans kadınlar, fiziksel olarak doğdukları cinsiyete rağmen kadın olarak kendilerini tanımlarlar ve bu nedenle kadın olarak adlandırılırlar.
Ayrıca, sosyal ve kültürel faktörler de kadınlık tanımını etkiler. Toplumların cinsiyet rolleri ve beklentileri, kadın olmanın bir göstergesi olarak kabul edilen davranışlar ve roller üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Kadınlar genellikle anne, eş ve evin sorumlusu olarak tanımlanırken, bazı toplumlarda kadınlar eğitim, iş hayatı ve politika gibi alanlarda da aktif rol oynarlar. Ancak, cinsiyet rolleri ve beklentileri toplumdan topluma büyük farklılıklar gösterebilir.
Sonuç olarak, kadın olmanın tanımı biyolojik, cinsel, sosyal ve kültürel faktörlerden büyük ölçüde etkilenir. Cinsiyet kimliği, kişinin kendini hangi cinsiyete ait hissettiğiyle ilgili bir kavramdır ve bir kişi kendini kadın olarak tanımlıyorsa, ona kadın denir. Ayrıca, kadınlık tanımı toplumların cinsiyet rolleri ve beklentileri tarafından şekillendirilir ve bu da toplumdan topluma büyük farklılıklar gösterebilir.
Kadın kelimesinin, cinselliğe referans verilerek kullanılması nedeniyle de bu kelime ayıp, kaba olarak nitelendirilir. Erkek kelimesi de cinselliğe referans verilerek kullanılır fakat olumsuz bir anlam barındırmadığı için, kullanılırken herhangi bir nezâket kaygısı güdülmez.8 במרץ 2021
‘Kadın’ ve ‘Erkek’ kelimeleri ise cinsiyet belirtmede kullanılır. Erkek kelimesinin geçtiği her yerde karşılığı kadındır. reyonu, bayan milletvekilleri, bayanlar voleybol takımı, bayanlar tuvaleti, bayan doktor yanlış kullanımlardır. Mesela, ‘8 Mart Dünya Bayanlar Günü’ değil, ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ dür.3 במרץ 2020
kız : henüz çocuk olan dişi insan. kadın : çocukluğu bitmiş, olgunlaşmı, büyümüş dişi insan. yani biri çocuktur diğeri ergindir.
Psikolojik kökeninde adaletsizlik duygusu bulunmaktadır. Bilinen çok önemli bir bilgi vardır ki içinize atılan şeyler size zarar verir. Kin duygusu da mutluluk, sevinç, heyecan gibi pozitif duygulara zarar verir. Bunun nedeni, kinin insan vücudunda öfkeyi çokça barındırmasıdır.
Kin tutmak, psikolojik yaralanma ve adaletsizlik duygusu olduğunda ortaya çıkan doğal bir duygudur. Kin, dışarı çıkmayan bir içsel öfke biçimidir. Sürekli öfkeli durumu içerir. Kin, zarara neden olan bir kişiye karşı kızgınlığı ve nefreti ifade eden oldukça olumsuz bir duygudur.
Farsça asıllı kîn kelimesinin Arapça’daki yaygın karşılığı olan hıkd (حقد), “birine karşı düşmanlığını ve hıncını içinde tutmak” anlamında masdar ve “bir kimsenin içinde yaşattığı düşmanlık ve nefret duygusu” anlamında isim olarak kullanılır (Lisânü’l-ʿArab, “ḥḳd” md.; Kāmus Tercümesi, I, 1223-1224).
Başkalarının sahip olduğu imkânları kıskanma anlamında bir terim. Acı veren kötü bir davranışın kişinin ruhunda uyandırdığı kızgınlık, intikam duygusu ve cezalandırma isteği anlamında ahlâk terimi.
Farsça asıllı kîn kelimesinin Arapça’daki yaygın karşılığı olan hıkd (حقد), “birine karşı düşmanlığını ve hıncını içinde tutmak” anlamında masdar ve “bir kimsenin içinde yaşattığı düşmanlık ve nefret duygusu” anlamında isim olarak kullanılır (Lisânü’l-ʿArab, “ḥḳd” md.; Kāmus Tercümesi, I, 1223-1224).
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…