Categories: Genel

Nakşibendî hangi tarikata bağlı?

Nakşibendi tarikatı, İslam dinindeki mistik ve tasavvufi bir tarikat olarak bilinir. Nakşibendilik, İslam’ın Sünni mezhebine bağlı olan bir tarikattır ve İslam’ın öğretilerini takip edenlerin manevi gelişimlerini sağlamayı hedefler.

Nakşibendilik’in kökleri, Celvetilik tarikatına dayanır. 13. yüzyılda Orta Asya’da yaşayan ve İslam öğretisini yaymak amacıyla seyahatlerde bulunan Bahauddin Nakşibendi adlı bir alime dayanır. Nakşibendi tarikatının temel ilkelerinden biri, tasa ve kaygılardan arınmak için zikir ve nefis terbiyesi yapmaktır. Bu amaçla, tarikat mensupları düzenli olarak zikir yaparlar ve nefislerini kontrol etmeye çalışırlar.

Nakşibendilik, birinci dereceye kadar çeşitli makamları olan bir tarikattır. Tarikat mensupları başlangıçta bir şeyhe bağlıdır ve zamanla öğrencilerini eğiterek onların da birer şeyh olmalarını sağlamak amaçlanır. Nakşibendilik’te olanlar, iyi ahlaka sahip olmalı, Allah’a tam bir teslimiyetle ibadet etmeli ve yardımlaşarak toplumun refahına katkıda bulunmalıdır.

Nakşibendilik tarikatı, Osmanlı İmparatorluğu döneminde önemli bir rol oynamıştır. Osmanlı Devleti’nin kurucu ailesi olan Osmanoğulları, Nakşibendi tarikatının önemli bir destekçisiydi. Nakşibendi tarikatı, 18. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nun resmi tarikatı haline geldi ve Osmanlı padişahları ile devlet adamları arasında yaygın bir şekilde popülerlik kazandı. Tarikat mensupları, Osmanlı İmparatorluğu’nun yaşam tarzını etkilemiş ve siyasete de doğrudan katılmışlardır.

Bugün Nakşibendi tarikatının takipçileri genellikle Türkiye, Orta Asya, Hindistan ve Pakistan’da bulunur. Tarikat, hala etkisini sürdürmekte olup, öğretileri ve uygulamaları ile birçok kişi tarafından izlenmektedir. Nakşibendi tarikatı, İslam’ın temel değerlerine dayanan bir maneviyat yoludur ve insanların Allah’a yakınlaşmasına ve manevi gelişimlerini arttırmalarına yardımcı olmayı amaçlar.

Nakşibendi tarikatı şeyhleri kimlerdir?

– İmâm’ul Embiyâ Seyyidina Muhammed.
– Ebu Bekri’s-Sıddiyk.
– Salmân-ı Fârisî
– Kâsım bin Muhammed.
– Cafer-i Sadık.
– Bayezid-î Bistamî
– Hâce Ebû’l Hasan Harakânî
– Ebu Ali Farmedi.

Nakşibendi tarikatının kaç tane kolu var?

Şah Veliyyullah ile devam eden Nakşibendî-Müceddidî silsilesi başlıca iki kola ayrılır. Bunların ilki oğlu Şah Abdülazîz ed-Dihlevî’den Ahmed Şehîd Birelvî’ye intikal eden kol, diğeri tarikatı Doğu Bengal’e taşıyan sûfî Nûr Muhammed’e nisbet edilen koldur.

Nakşibendî Hangi cemaat?

Nakşibendilik (Farsça: نقشبندیه Nakşbendiyye), 14. yüzyılda Orta Asya’da Buhara çevresinde gelişen ve adını kurucusu sufi alim Bahâeddin Nakşibend’den alan tasavvuf tarikatı.

Nakşibendi tarikatı kimlerdir?

Nakşibendi tarikatı, 1318-1389 yılları arasında Türkistan’da yaşayan Bahaeddin Nakşibend tarafından kurulmuştur ve İslam dünyasında çok yaygındır. Farsça bir kelimedir. Ve “kalbe Allah (cc) adını nakış yapan” demektir, bu tarikat, gerçek kimliğine Hoca Yusuf el-Hamadani’den sonra kavuştu.

Kefen rengi önemli mi?

Kefenin rengi pembe olabilir mi? Müftü Ahmet Şark bu soruya, “Kefenin renginin önemli değildir. İslam Dini’nde kefende renk tanımlaması bulunmamaktadır” yanıtını verdi.8 Eyl 2005

Beyaz kefen ne anlama gelir?

Rüyada Beyaz Kefen Görmek Kişilerin rüyalarında beyaz kefen görmesi o kimsenin iyilik yapması gerektiğine yorumlanır. Rüyada kefen görülmesinin iyi anlamları kadar kötü anlamları da bulunmaktadır. Bazı rüya tabircileri tarafından kefen görülmesi ölüm ya da doğum olarak da tabir edilmektedir.

Ölmüş birini kefenle görmek ne anlama gelir?

Rüyasında ölen birini kefenle gören kişinin iş ve aile yaşantısında yaşanacak olan olumlu gelişmelere dair tabir edilmektedir. Rüyayı gören kişinin özellikle günlük yaşantısını olumsuz etkileyen sıkıntılarından kurtulması biraz hafiflemesine yardımcı olacaktır.

Kefen beyaz olmak zorunda mı?

Kefenin elbise dikimine yarayan herhangi bir bez veya kumaştan olması câizse de beyaz pamuklu bezden yapılması menduptur. Hadiste de kefenin temiz ve güzel olması, kefenlemeye özen gösterilmesi, fakat aşırılığa gidilmemesi istenmiştir (Müslim, “Cenâʾiz”, 49; Ebû Dâvûd, “Cenâʾiz”, 34-35).

Kefen farklı renk olur mu?

Kefenin rengi pembe olabilir mi, mutlaka beyaz mı olması gerekir” ? diye sormuş. İslam Dininde kefene renk biçilmediğini, her renk kefen bezinin kullanılabileceğini belirten Sakarya Müftüsü Ahmet Şark şunları söylemiş: `Kefen bir tesettür, ölüyü örtme hadisesidir.31 Oca 2018

ahmet

Share
Published by
ahmet

Recent Posts

Yugoslavya Federal Cumhuriyeti içerisinde neler yer alır?

Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…

8 months ago

Esnaf olarak ne demek?

Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…

8 months ago

Dua ne demek uzun yazı?

Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…

8 months ago

Beyyine Suresi ne anlama gelir?

Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…

8 months ago

Ruhul Beyan ne tür tefsir?

İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…

8 months ago

Selam ne için okunur?

"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…

8 months ago