Nakkaş, eski Türk dilinde resim yapan, ressam anlamındadır. Osmanlı döneminde ve halen genellikle camilerin ve bazı kültür merkezlerinin duvarlarına nakış işleyen, desen hazırlayan, minyatür çizen sanatçılara denilir. Nakkaşlar Osmanlı döneminde genellikle Saray Nakışhanesi’ne bağlı çalışırlardı.
İslâm sanatında minyatüre “tasvir”, minyatür sanatçısına “musavvir” veya “nakkaş” adı verilmiştir.
Nakş, resim yapmak, süslemek, tezyin etmek ve işlemek anlamına gelir. İçeriklerine göre kitaplara resimler ekleyen, cami ve medrese gibi mimari eserleri çeşitli motiflerle süsleyen ustalara nakkaş deni.12 Ara 2021
Yapılarda tavanlara ve duvarlara süsleme yapan ustalara da nakkaş denilmektedir. Süsleme yapan ustalar için kullanıldığı bilinen nakkaş kelimesi, yabancı kökenli bir kelime olmasına rağmen dilimizde de kullanıldığını söylemek mümkündür. Nakkaş veya nakışçı şeklinde de kullanılabilmektedir.2 Haz 2022
Nakkaş, eski Türk dilinde resim yapan, ressam anlamındadır. Osmanlı döneminde ve halen genellikle camilerin ve bazı kültür merkezlerinin duvarlarına nakış işleyen, desen hazırlayan, minyatür çizen sanatçılara denilir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…