“Mikat yerleri” terimi, İslam’ın beş şartından biri olan hac ibadeti için özel olarak belirlenmiş alanları ifade etmektedir. Mikat yerleri, Müslümanlar için hac yolculuğunun başladığı ve ihram denen kutsal elbiseyi giydiği yerlerdir. Bu makalede, mikat yerlerinin neler olduğu ve hangi bölgelerde bulunduğu üzerinde durulacak.
Mikat yerleri, Mekke’nin etrafındaki çeşitli noktalardadır. İslam dinine göre, hac ibadetini yerine getirmek isteyenler bu mikat noktalarında ihrama girmek zorundadır. İhram, beyaz bir çarşaf olan özel elbiseyi giyme ve belirli davranış kurallarını takip etme anlamına gelir. Mikat noktaları, hac yolcularının ihrama girdikleri ve Kâbe’yi ziyaret için yola çıktıkları yerlerdir.
Mikat noktaları arasında en bilinenleri, Mekke’ye yakın konumlarıyla Tan’im, Ceddah, Yalamlam, Vasat, Kach, Za’ta İrcan ve Curaish’tir. Tan’im, Mekke şehir sınırlarına yaklaşık 8 km uzaklıktadır ve genellikle Mekke’ye ulaşmadan önceki son mikat noktası olarak bilinir. Diğer mikat noktaları ise Mekke’nin farklı yönlerine dağılmıştır ve hac yolcuları bu noktalarda ihrama girerler.
Hac ibadeti için mikat noktalarının belirlenmesi, hac yolcularının bir araya gelmesini ve birlikte Mekke’ye doğru ilerlemesini sağlamak amacıyla yapılmıştır. Mikat noktaları, hac yolculuğunun başlangıcını işaret eder ve ihram giyme ritüeliyle ibadete hazır hale gelinir. Bu noktalara yaklaşan hac yolcuları, ihrama girmek için özel duaları okur ve kendilerini ibadete hazırlar.
Sonuç olarak, mikat yerleri hac ibadeti için gerekli olan ihrama girişin yapıldığı özel alanlardır. Bu noktalar, Müslümanların hac yolculuğunun başlangıcını işaret eder ve ihram giyme ritüelini gerçekleştirmek için kullanılır. Mekke çevresindeki çeşitli noktalara dağılmış olan mikat yerleri, hac yolcularının bir araya gelmesini ve birlikte Kâbe’yi ziyaret etmelerini sağlar.
Cuhfe: Kızıldeniz sahillerine yaklaşık 9 km mesafede bulunan, rabığ kasabasının yakınındadır. Türkiye, Avrupa, Kuzey Afrika, Suriye ve Filistin’den gelenler bu bölgede ihrama girerler.26 Mar 2021
Türkiye, Suriye, Mısır, Mağrib ve Avrupa tarafından deniz yoluyla gelenlerin mikatı Cuhfe (Râbiğ)`dir. Cuhfe ile Mekke arası yaklaşık 187 km.`dir. 2. Medîne`den gelenlerin mikatı Zülhuleyfe (Âbâr-ı Alî) olup, Mekke`ye yaklaşık 464 km. dir.
Mekkelilerin umre için mikat yeri ise, dilediği herhangi bir yerden, hıll`in harem bölgesine en yakın olan yeridir. Ancak umrede ihrama girmek için hıll`in en faziletli yeri Hanefî ve Hanbelîlere göre, “Tenîm”, sonra “Ci`râne”, sonra “Hudeybiye”dir.
Bu yerler Mekke’de oturanlar, Hıll’de oturanlar ve afakiler (Mekke ve hıll dışında oturanlar) olarak isimlendirilmektedir. Mikat Yerleri Neresidir, Sınırları Nelerdir? Afakiler için peygamber efendimiz tarafından belirlenmiş beş farklı mikat sınırı vardır. Bunlar; Zülhuleyfe, Cuhfe, Zâtüırk, Karnülmenâzil, Yelemlem.26 Mar 2021
7 Sihrind kelimesi, Hintçe’de aslan ormanı anlamına gelmektedir. Telaffuzu kolaylaştır- mak için “Serhend”e dönüşmüştür. Günümüzde bu şehir Pakistan sınırları içerisinde bulunan Lahor ile Hindistan’ın başkenti olan Yeni Delhi yolu üzerinde bulunan büyük bir şehirdir.
7 Sihrind kelimesi, Hintçe’de aslan ormanı anlamına gelmektedir. Telaffuzu kolaylaştır- mak için “Serhend”e dönüşmüştür. Günümüzde bu şehir Pakistan sınırları içerisinde bulunan Lahor ile Hindistan’ın başkenti olan Yeni Delhi yolu üzerinde bulunan büyük bir şehirdir.
Nakşibendiyye tarikatı mensupları arasında İmâm-ı Rabbânî (ilâhî bilgilere sahip âlim) ve “müceddid-i elf-i sânî” (hicrî II. binyılın müceddidi) unvanlarıyla tanınır. Soyunun ikinci halifeye dayandığını iddia eden Kâbil asıllı bir aileye mensuptur.
Sual: İmam-ı Rabbani hazretlerinin yazdığı Mektubat’ın özelliği nedir? İtikad ve fıkıh bilgilerini, tasavvufun marifetlerini açıklayan ve Müslümanlara her konuda yol gösteren, çok kıymetli bir eserdir. Mektuplarının kitap hâline getirilmesi de, bizzat İmam-ı Rabbani hazretlerinin bilgisi dâhilinde olmuştur.
Her üç cildde toplam 526 mektup vardı. İmam-ı Rabbani’nin vefatından sonra on mektubu daha üçüncü cilde ilave edildi. Böylece toplam mektup adedi 536 oldu.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…