Menkıbe, din büyüklerinin veya tarihe geçmiş ünlü kimselerin yaşamları ve olağanüstü davranışlarıyla ilgili hikâye.
Menkıbe, din büyüklerinin veya tarihe geçmiş ünlü kimselerin yaşamları ve olağanüstü davranışlarıyla ilgili hikâye.
Sözlükte “övünülecek güzel iş, hareket” mânasına gelen menkabe (menkıbe) kelimesinin çoğulu olan menâkıb bu anlamıyla ilk defa, III. (IX.) yüzyıldan itibaren yazılan hadis kitaplarında Hz. Peygamber’in ashabının faziletlerine dair hadisleri ihtiva eden bölümlerin adı olarak (Kitâbü’l-Menâkıb) kullanılmaya başlanmıştır.
Menâkıbnâme (Farsça: مناقبنامه); velilerin, tarikat büyüklerinin ve şeyhlerin kerametlerini konu alan eserlere verilen addır. Bu eserlerde zaman, mekan ve tarih bulunmamakla beraber, içerisinde bulunulan ortamın gelenek, görenekleri ve inançları yansıtılır.
Cuma gecesi vekfi yapılır ve üzerine 170 kere El-Kuddus okunarak, ruh sağlığı bozuk, evhamlı, korkulu bir kimsenin boynuna asılarak, 7 gün aynı şekilde 170 kere suya okunup hastaya içirilirse Allah’ın izniyle hasta sağlığına kavuşur.5 Ağu 2021
Güzel ahlak sahibi olmak için 170 kere “Ya Kuddüs” ism-i şerifini her gün okunur. “Ya Kuddüs” ism-i şerifini ismini zikreden kişi şehvetten kurtulur, ahlakı düzelir. Günde 100 defa “Ya Kuddüs” ism-i şerifini okuyan kalbin manevi hastalıklarından kurtulup, insanlar arasında sevilen, saygı duyulan kişi olur.5 Ağu 2021
El- Kuddüs isminin Özellikleri, Faziletleri ve Faydaları: El-Kuddus ism-i şerifinin zikrine devam eden kimsenin, üzerinden kötü huylar temizlenip kalkar. Güzel ahlaka sahip olur. Böylece kalbi temizlenip nurlarla dolar. El-Kuddus isminin zikrine devam eden kimse, Allah’a yakınlaşır ve himayesine girer.5 Ağu 2021
Güzel ahlak sahibi olmak için 170 kere “Ya Kuddüs” ism-i şerifini her gün okunur. “Ya Kuddüs” ism-i şerifini ismini zikreden kişi şehvetten kurtulur, ahlakı düzelir.5 Ağu 2021
el-Kuddûs (الْقُدُّوسُ) : Eksiklik ve kusurlardan münezzeh/uzak olan, bütün kemâl sıfatları kendisinde toplayan.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…